Pääkirjoitus: Kauanko poliisiasema kitkuttelee Kirkonkylässä?

Nurmijärven poliisiasema on maanantaista lähtien suljettuna vuoden loppuun saakka. riikka jokinen

Riikka Laine

Korona on muuttanut maailmaa ennennäkemättömällä tavalla. Mutta samalla se on valitettavasti myös hyvä tekosyy moneen muutokseen.

Itä-Uudenmaan poliisi ilmoitti verkkosivuillaan alkuviikosta sulkevansa Nurmijärven ja Loviisan poliisiaseman sekä Keravan ja Mäntsälän lupapalvelupisteet loppuvuodeksi, koska poliisi ”haluaa näin pitää huolta siitä, etteivät asiakkaat ja henkilöstö altistu koronavirukselle.”

Todellisuudessa taustalla on varmasti muutakin kuin se, että työntekijöitä ja asiakkaita halutaan suojata koronavirustartunnoilta. Nurmijärvellä riski tähän on tuskin ollut kovin suuri, kun asema on palvellut asiakkaita kerran viikossa. Jos tartunnoilta halutaan oikeasti välttyä, niin silloin kaikkia ei varmaan ohjattaisi isoille asemille jonottamaan ja työntekijöille ei hankittaisi entistä enempää asiakaskontakteja päivän ajaksi.

Rikosylikomisario Petri Erosen mainitsema toinen syy on varmasti paljon lähempänä totuutta. Eronen kertoo 9.9. Nurmijärven Uutisissa päätöksen taustalla olevan se, että poliisi pyrkii säilyttämään operatiivisen toimintakykynsä mahdollisen koronaviruksen toisen aallon iskiessä Suomeen.

Ja se on ymmärrettävää, sillä juuri operatiivisen toiminnan poliiseja tarvitaankin, kun katsotaan Nurmijärven tai minkä tahansa lähikunnan rikostilastoja.

Kun poliisin resurssit ovat vähäiset, niin silloin ne täytyy kohdistaa oikein.

Linjaus siitä, että osa asemista pidetään nyt kiinni, voi siis hyvin tarkoittaa sitä, ettei meillä ole kauaa poliisiasemaa Nurmijärvellä. Kun siihen ei ole nyt resursseja, niin onko tulevaisuudessakaan?

Mutta toisaalta tärkeintä olisikin, että resursseja suunnataan operatiiviseen toimintaan ja varmistetaan, että virkavallan apua saa, silloin kun sitä tarvitsee. Pelkkä aseman olemassaolo ei auta tosipaikan tullen, eikä vielä itsessään ehkäise rikollisia.

V aikka poliisin toimintavalmiusaika on parantunut tänä vuonna Nurmijärvellä, niin keskimääräinen toimintavalmiusaika on kuitenkin Nurmijärvellä hieman naapurikuntia huonompi. Josko sitä saataisiin sitten vastavuoroisesti paremmaksi, jos asema pistetään kiinni?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.