Kolumni: Annetaan kuntalaisten äänen kuulua

Harri Lepolahti

Nurmijärven kunnan kehno taloudellinen tilanne on ajanut kunnan virkamiehet valmistelemaan merkittäviä säästötoimia ja leikkauslistoja tuleville vuosille.

Erilaisia esimerkkejä säästökohteista on jo ollut lautakuntien käsittelyssä ja asia on herättänyt ymmärrettävästi huolta palvelujen käyttäjissä.

Suunnitellut leikkaukset palvelutuotantoon ovat sen verran tuntuvia, että kunnan tulee kuulla ennen päätöksentekoa myös palvelujen käyttäjiä eli kuntalaisia.

Kuntalaisilla on varmasti oma sanansa sanottavana, mistä kannattaa säästää ja mistä ei. Paitsi kuntalaisten niin myös vaikuttamistoimielimien kuten nuorisovaltuuston, vanhempainfoorumien, vanhusneuvoston, vammaisneuvoston ja kyläasiainneuvottelukunnan kuuleminen on tarpeellista. Sitä vartenhan ne ovat olemassa.

Lopulliset päätökset palvelutuotannon muutoksista tekee kunnanvaltuusto marraskuun kokouksessa. Kuulemiselle ja vaikuttamiselle on siis vielä hyvin aikaa. Valtuustoa ennen myös kunnanhallitus ottaa kantaa mahdollisiin muutoksiin. Laajalla kuulemisella pystytään kohdentamaan toimet paremmin ja arvioimaan päätösten vaikutukset eri käyttäjäryhmien arkeen.

Uusi kuntalaki painottaa vuorovaikutusta ja kuntalaisten osallistamista. Lain mukaan kunnanvaltuuston on pidettävä huolta siitä, että kunnan asukkailla ja palvelujen käyttäjillä on edellytykset osallistua ja vaikuttaa kunnan toimintaan. Mikä on sen tärkeämpi syy osallistamiselle kuin huomattavat muutossuunnitelmat nykyisiin palveluihin ja tuleviin investointeihin. Annetaan kuntalaisten äänen kuulua Nurmijärvellä.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanvaltuutettu (sd.).

Uusi kuntalaki painottaa vuorovaikutusta ja kuntalaisten osallistamista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu