Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Koulujen karsiminen alkaa pian?

Jos oman lähikoulun tai päiväkodin tulevaisuus kiinnostaa, niin kunnallista päätöksentekoa kannattaa seurata syys-lokakuussa entistäkin tarkemmin. Nurmijärven kunnan on tarkoitus päättää palveluverkkosuunnitelmasta ja koulujen ja päiväkotien tulevaisuudesta 28.10. Päättäjille tehtävät esitykset ovat jo viittä vaille valmiita, ja niitä on tarkoitus esitellä luottamushenkilöille vielä syyskuun puolella. Myös kuntalaiset pääsevät kertomaan esityksestä oman näkemyksensä pikapuolin.

Lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että palveluverkkotyössä on oikeasti tarkoitus saada aikaan muutoksia, eikä nyt keskustella vain rakennusten remontoinnista tms.

Konsulttiyhtiön FCG laati viime syksynä Nurmijärven palveluverkosta oman esityksensä, ja jo siinä esitettiin perusopetuksen keskittämistä isoihin yksiköihin ja neljän pienimmän alakoulun lakkautusta. Konsulttien esityksen toteutuessa Palojoen, Valkjärven ja Metsäkylän koulusta luovuttaisiin vuonna 2021 ja Uotilan koulusta vuonna 2024.

Konsulttien esitykseen sisältyi myös Nurmijärven lukion opetuksen keskittäminen yhteen isoon yksikköön Kirkonkylään.

Varhaiskasvatuspuolella konsultit esittivät, että kunta luopuisi Isokallion ja Maaniitun päiväkodeista, Perttulan päiväkodin neuvolarakennuksesta, Röykän päiväkodin omakotitalorakennuksesta ja Syrjälässä Kuusitien paritalosta. Kirkonkylään esitettiin uutta rakennusta Kirkonkylän päiväkodin ja Maaniitun päiväkodin tilalle ja Klaukkalaan uudisrakennusta Aitohelmen päiväkodin tilalle. Rajamäellä sijaitsevalle Tornitien päiväkodille esitettiin remontoitavaksi puolestaan uusia tiloja Rajakaaresta.

Vaikka kunnan virkamiesjohdon esitys tuskin tuleekaan olemaan suoraa konsulttien papereista, niin esityksiä koulujen ja päiväkotien lakkautuksista voi odottaa silti nytkin.

Jos kunnanjohtaja Outi Mäkelä totesi viime viikolla blogissaan, että kunnan olisi löydettävä noin 15 miljoonan euron pysyvät käyttötalouden säästöt ja supistaa pitkällä aikavälillä investointitasoa noin 40-50 prosenttia, niin näitä ei saada kasaan säilyttämällä kaikki koulut ja päiväkodit ennallaan. Valitettavaa, mutta totta.