Pääkirjoitus Turvavälit yhä hyvä pitää liikenteessäkin

Turvaväli on noussut tärkeäksi sanaksi kuluvana koronavuonna. Turvavälit ovat tarpeen myös liikenteestä.

Riskeistä tietoisina useimmat autoilijat pitävät toisiinsa valitettavasti vain noin sekunnin mittaista väliä. Se on 100 kilometrin tuntinopeudella noin 30 metriä. Käytännössä sekunnin pituinen turvaväli ei tietenkään riitä, koska kaikki ihmiset eivät reagoi ärsykkeisiin läheskään yhtä nopeasti.

Syksyn ja talven työmatkaliikenne hämärässä ja sateisessa kelissä alkaa olla käsillä.Juuri nyt onkin sopiva hetki totisesti pohdiskella omaa ajokäyttäytymistään. Siihen on kaikkein helpointa vaikuttaa. Torvea soittamalla ja sormiliikkeitä heiluttamalla mikään ei muutu.

Liikenne on valtava sosiaalinen verkosto, jonka ilmapiiriin jokainen tiellä liikkuja voi vaikuttaa. Esimerkiksi vilkuttamalla ajoissa antaa muille aikaa reagointiin.

Liikenneturvan selvityksen mukaan onneksi kuusi kymmenestä kokee, että liikenteessä on pääosin hyvä ja sopuisa tunnelma. Täysin eri mieltä väittämän kanssa oli vain viisi prosenttia vastanneista.

Maantienopeuksilla välin edellä ajavaan pitäisi Liikenneturvan mukaan olla noin neljä sekuntia ja metreinä sama kuin nopeuslukema: 80 km/h:n vauhdilla siis 80 metriä.Liian lyhyt välimatka voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin, siksi etäisyydestä on tärkeä pitää huolta.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut