Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Vastuullista lataamista

Suomalaiset ovat muutamassa viikossa ladanneet tartuntaketjujen katkaisua helpottavan Koronavilkku-sovelluksen jo yli kaksi miljoonaa kertaa, kun alkuperäinen tavoite oli miljoona latausta kuukaudessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Suomi pääsikin Euroopan maista nopeimmin näin laajaan väestönkattavuuteen koronasovellusten käyttöönotossa.

Koronavilkun suosio kertoo, että suomalaiset ovat ottaneet koronan leviämisen ehkäisemisen ja tartuntaketjujen jäljityksen tosissaan.

Yksi suosion syy lienee henkilökohtainen. Kukapa ei haluaisi tietää, onko itse altistunut virukselle.

Tällaista viestiä on tullut muun muassa niiltä, jotka esimerkiksi kesän matkoillaan tottuivat käyttämään muualla jo käytössä olleita sovelluksia. Sovelluksen säännöllisestä kurkistamisesta tuli nopeasti rutiini.

THL:n mukaan tartunnastaan on tähän mennessä ilmoittanut ainakin jo yli 200 Koronavilkun käyttäjää.

Ilmoituksen voi tehdä sen jälkeen, kun on saanut terveydenhuollon ammattilaiselta erityisen kertakäyttöisen avauskoodin. Sen saa vain, jos koronavirustartunta on varmistettu laboratoriossa.

Koronavilkku on hyvä lisä tartuntaketjujen katkaisemiseen ja altistumisten toteamiseen.

Myös Keski-Uudenmaan sote- kuntayhtymän alueella on todettu viime aikoina runsaasti uusia koronatartuntoja ja joukkoaltistumisia etenkin joukkuepeleissä, joukkotilaisuuksissa ja perhejuhlissa. Viimeisimmät tiedot kertovat, että Klaukkalan jäähallilla lähes sata henkilöä on altistunut koronavirukselle (Nurmijärven Uutiset, sivut 4–5).

Maanantai-iltaan mennessä Nurmijärvellä on todettu kaikkiaan 84 koronavirustartuntaa.

Sekä THL että Keusote ovat olleet syystäkin huolissaan koronatapausten määrän lisääntymisestä. Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen suosittelee suurta harkintaa muun muassa juhlien ja suurten kokoontumisen järjestämisessä. Jokaisen onkin nyt syytä olla huolellinen ja varovainen.