Mielipide: Yksityistielaki on toimiva ja kohtuullinen

Matti Aaltio

Olen ihmetellen seurannut eräiden kunnan hoidossa olleiden yksityisteiden varren asukkaiden reaktioita yksityistielain muuttumiseen.

Esitetään, että kunnan pitäisi tavalla tai toisella maksaa kaikki yksityisteiden kunnossapito- ja hoitokustannukset. Sehän ei Suomen lakien mukaan ole mahdollista. Mielestäni tämä uudenkin yksityistielain mukainenkin, kunnan avustamiin tienhoitokuntiin perustuva systeemi, toimii hyvin ja on kohtuullinen kaikille.

Anttilantien yhdeksän osakkaan tienhoitokunta on toiminut jo 13 vuotta ja ainakin kaikki enemmän tietä käyttävät ja myös enemmän tiemaksua maksavat osakkaat ovat ilmeisen tyytyväisiä nykyiseen systeemiin. Tyytyväisyys perustuu siihen, että tiemme on nykyisin aina erinomaisessa kunnossa, koska se on kokonaan asfaltoitu.

Kunnan hoidossa olleet tiet ovat hiekkateitä ja perusparannuksia ei juurikaan ole tehty. Teitä on lanattu aivan liian harvoin, jolloin teiden pintoihin on muodostunut suurempien sadekausien jälkeen nopeasti pienempiä ja isompia kuoppia, jopa ” nimismiehen kiharaa”. Jos hiekkatie halutaan pitää asfalttitien veroisessa kunnossa, on se lanattava periaatteessa jokaisen pitemmän sadekauden jälkeen ja sellaistahan kunta ei varmaankaan ole tehnyt. Kun yksityistie on tiekunnan hoidossa, se voidaan hoitaa juuri niin hyvin tai huonosti kuin halutaan.

Yksityistielain mukaan kaikki ko. tien varren maanomistajat ja asujaimistot ovat tiekunnan vastuullisia osakkaita ja ulosottokelpoisten tiemaksujen suuruus määräytyy tien käytön mukaan, eli hyvin oikeudenmukaisesti. Tienhoitokunta pitää vuosittain ainakin yhden kokouksen, jossa tiekunnan osakkaat pääsevät tiemaksuunsa suhteutetulla äänimäärällä osallistumaan päätösten tekoon.

Meidän tiemme maanomistaja- ja tilapäiskäyttäjäosakkaat maksavat noin 1–4 % ja tienvarressa asuvat osakkaat 15–30 % tien hoitokustannuksista. Kunnan avustus on päättyvillä yksityisteillä 45 % ja läpiajettavilla yksityisteillä jopa 75 % tienhoitokustannuksista.

Asfaltoitu yksityistie on ihanteellinen mutta kallis. Meidän tiemaksumme ovat lainanhoitomaksuista johtuen vielä seitsemän vuoden ajan entistä tuntuvasti korkeampia, mutta sitten helpottaa ja koska asfalttitie on pitkäikäinen, pääsemme vielä pitkään nauttimaan sekä tiestä että pienistä tiemaksuista. Esimerkiksi vähälumisen talven ansiosta koko viime vuoden tienhoitokustannukset olivat vain yhden kuukauden lainanhoitomaksuerän suuruiset eli alle 300 euroa.

Asfaltointi on parasta tien perusparantamista ja kunta hyötyy asfaltoinnista, koska tienhoitokustannukset alenevat merkittävästi ja pysyvästi. Toisaalta asfaltoitu yksityistie vaikuttaa myönteisesti kunnan imagoon. Kunnan siis kannattaisi osallistua yksityisteiden tiekuntien asfaltointilainojen maksuun.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.