Pääkirjoitus Saadaanko palveluverkosta päätöksiä ennen kuntavaaleja?

Palveluverkkosuunnitelman palauttaminen valmisteluun ei ollut järin suuri yllätys. Pikemminkin olisi ollut yllätys, jos päättäjät olisivat tällä aikataululla hyväksyneet esityksen sellaisenaan ja valinneet yhden lukioratkaisun. Monet päättäjät totesivat, ettei heillä ole vielä riittävästi tietoa asiasta, jotta he pystyisivät tekemään päätöksiä. On ymmärrettävää, että jos tietoa ei ole, niin sitä täytyy pyytää lisää, jotta voi oikeasti arvioida miten muutokset kuntalaisten elämään vaikuttaisivat.

Taustalla on varmasti myös monen päättäjän huoli kyläkouluista. Vaikka palveluverkkosuunnitelmassa ei suoraa esitetty kunnan pienimpiä kyläkouluja lakkautettaviksi, niin silti pienten koulujen osalta esitettiin viitteitä lakkautuksista, osassa jopa tiettynä ajanjaksona.

On ymmärrettävää, että kyläkouluja puolustavia päättäjiä tällaiset linjaukset huolettavat.

Se on kuitenkin linjattu jo keväällä, että jos oppilasmäärä laskee alle 60, niin silloin koulun lakkautusta tarkastellaan. Kysymys kuuluukin, että pitääkö nämä yksikkökohtaiset linjaukset poistaa suunnitelmasta, jotta asiassa päästään eteenpäin edes suurelta osin ennen ensi kevään kuntavaaleja? Jos kyläkouluja ei kerta esitetä suoraa lakkautettavaksi, niin tarvitseeko suunnitelma niistä yksikkökohtaisia linjauksia – varsinkin jos suunnitelmaa on tarkoitus tarkastella vuosittain?

Toisaalta päättäjiltä pitää myös löytyä rohkeutta rakenteelliisiin muutoksiin, ei vain teoreettiisin linjauksiin. Jotta säästöjä saadaan aikaan, tarvitaan kauaskantoisia päätöksiä.

Joka tapauksessa päätöksenteko venynee nyt väkisin, kun päätöksiä piti tehdä jo reilun kahden viikon päästä. Erikoista on, jos kunnanhallitus tekee silloin päätöksiä ilman lautakuntien lausuntoja.

Toivottavaa onkin, että pitkään palveluverkkotyön taustalla uurastaneet virkamiehet jaksavat vielä kasata lisäselvityksiä päättäjille, jotta päätöksiä voidaan tehdä edes viimeistään budjettivaltuustossa.

Loputtomiin palveluverkkopäätöstä ei voida lykätä, jotta kunnalla on oikeasti mahdollisuus saada mahdollisimman pian palveluverkko ajantasalle. Varsinkin väistötiloissa toimivat koulut ansaitsevat jo saada tietoa tulevaisuudestaan.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut