Mielipide: Kiitos Nurmijärvi: 100 prosentin korotus tulossa jätemaksuun

Jo yksityistiesoppaan kyllästynyt

Nurmijärven kunnan väkiluku on yli 43 000 asukasta. Kolme neljäsosaa Nurmijärven asukkaista asuu taajamissa. Siispä vähintään yksi neljäsosa asuu kaava-alueiden ulkopuolella.

Nurmijärven kunta on ollut osakkaana 13 kunnan omistamassa jätehuoltoyhtiössä (Kiertokapula Oy) vuoden 2019 alusta. Jätelainsäädännön sekä jätehuoltomääräysten vuoksi on kaikkien asuinkiinteistöjen liityttävä jätehuoltoon ja itse kilpailutettava muun muassa sekajätteen ja lietteiden kuljetus.

Nurmijärven Uutiset kirjoitti (NU 2.9.20) Nurmijärven kunnanhallituksen suhtautuvan myönteisesti suunnitteilla olevaan jätehuollon perusmaksun käyttöönottoon vuoden 2022 alusta. Kunta toteaa tämän olevan askel kohti oikeudenmukaisempaa jätehuollon kustannusten jakautumista ja sekajätteen hinnankorotuspaineen hillitsemistä.

Oma kiinteistö sijaitsee haja-asutusalueella. Taloudessamme on lajiteltu ja kierrätetty noin 30 vuotta. Umpikaivo tyhjennetään kolme kertaa vuodessa (kuljetus- ja jätteenkäsittelymaksu), lämpökompostori biojätteelle (tuottaa multaa hyötykäyttöön) ja kuuden viikon tyhjennysväli sekajätteelle (32 euroa/vuosi).

Kuuden viikon tyhjennysväli on saatu kunnasta anomalla, perusteena lämpökompostori, lasin, metallin, paperin, pahvin, kartongin ja muovin/pakkausmateriaalin lajittelu. Emme varmasti ole ainoa talous, joka huomasi muovipakkausjätteen vastaanoton myötä dramaattisesti vähenevän sekajätteen määrän.

Omakotikiinteistölle suunniteltu 32 euron perusmaksu vuodessa ei ole suuri, mutta meidän tapauksessamme se on 100%. Harvemmin tulee suoraan hyväksyttyä 100% hinnankorotusta tuotteen tai palvelun hintaan.

Hinnankorotuksen soisi näkyvän myös laatuna. Kuljetamme itse muun jätteen kuin lietteen ja sekajätteen sinällään toimiville kierrätyspisteille. Etäisyyttä näihin pisteisiin on 2 km ja 4 km. Toivottavasti mahdollisen perusmaksun myötä näitä pisteitä kehitetään ja niitä tulee lisää.

Onko Nurmijärveen Suomen suurimpana kuntana iskenyt vauhtisokeus? Päätöksiä tehdään taajama (kaupunki) muskeleilla unohtaen, että ollaan ylpeästi lande. Kunnallis- ja kiinteistöveron täysimääräisenä maksajana asuminen kaavan ulkopuolella tuntuu aika ajoin epätasa-arvoiselta.

Loppukevennyksenä vielä yksityistieasiaa, tässähän eletään kaavan ulkopuolella.

Perusteilla oleva yksityistietoimikunta on keskustellut aiheesta yksityistien perustaminen kunnallistekniikan päällikön, kiinteistöinsinöörin, liikenneinsinöörin, yksityistieneuvojan, maanmittauslaitoksen, väyläviraston sekä asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan kanssa. Yksiselitteistä ja yhtenevää vastausta on ollut turha odottaa ja usein vastaus on jäänyt kokonaan saamatta. Selkeä vastuunjako ja avoimuus yleensä vähentää huhuja ja väärinkäsityksiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.