Mielipide: Yksityistielakiko toimiva ja kohtuullinen?

Kuvituskuva. Riikka Laine

Veli Pekkala, Penttiläntie

Matti Aaltion ihmettelyyn voisi vastata, että ihmettelyyn on todella aihetta uudessa tilanteessa, kun asuu läpiajettavan tien varressa ja on osakkaana siihen muutaman kymmenen muun talouden kanssa.

Meidän tapauksessamme osakkaita on noin 30 ja hoidettavaa tietä kolme kilometriä. Tässä ei mitään ongelmaa tai ihmettelyä olekaan, mutta varsinainen juttu onkin siinä, että tietä käytetään läpiajoon isompien teiden ja kylien välillä. Eräs tienvarren asukas on laskenut joskus yli 150 ajoneuvoa 12 tunnin aikana. Siinä on minusta ainakin ihmettelemistä ja maksamista tien kunnossapidosta osakkailla.

Minusta lyhyehköjä ja päättyviä muutamien osakkaiden teitä ja kymmenien osakkaiden pitempiä läpiajoteitä ei pitäisi verrata keskenään ollenkaan. Kyse on mielestäni aivan eri asioista.

Kunnan maksamista avustuksista vielä, että niitä tosiaan voi hakea ja varmasti saakin aikanaan. Jopa 75% kustannuksista, näin olen ymmärtänyt.

Kustannuksia voidaan sitten miettiä ja laskeskella. Ison tiekunnan pyörittäminen vaatii tietysti paljon byrokratiaa ja osaamista, jota ei luultavasti löydy osakkaiden keskuudesta, ja se joudutaan usein ostamaan ulkopuolelta. Tienhoito- ja ylläpitotyöt ostetaan kullekin tielle mistä kukin parhaaksi sattuu näkemään tai saamaan.

Eli sama suomeksi tarkoittaa, että lähelläkin olevilla teillä käyvät eri auraajat ja lanaajat. Ei voitane enää puhua mistään isojen urakoiden tuomista tehokkuuksista tai kustannussäästöistä?

Lopuksi vielä haluaisin tietää mistä löytyy se Matti Aaltion taikaseinä tai myöhempien aikojen Sampo, josta saadaan rahat kaikkien, tai edes osan kunnassa olevien yksityisteiden asfaltointiin? Jokainen voi mielessään laskeskella mitä tuollainen maksaisi; metrin verran tienpohjaa kaivetaan pois ja tilalle saman verran louhosta ja mursketta ja asfaltti päälle. Ja aika monta tuntia erilaisia konetöitä päälle. No, eipä taida tuollainen toteutua tässä todellisuudessa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.