Mielipide: Kunnalliselle lukiolle toimipiste myös Rajamäelle

Kirjoittajat vaativat lukion säilyttämistä Rajamäellä. Kuvituskuva elokuisesta mielenilmauksesta Rajamäeltä. Riikka Laine

NU:ssa 23.9. julkaistua Rajamäen yhteiskoulun ja lukion historiikkia lukiessa tulee vakuuttuneeksi ja vaikuttuneeksi rajamäkeläisten yhteishengestä ja ponnisteluista koulutuksen hyväksi. On käsittämätöntä, jos kunnan päättäjät nyt lopettavat lukion ja tekevät tyhjäksi kyläämme, sekä koko kuntaakin, suuresti kehittäneiden henkilöiden työn ja saavutukset. Kotikyläänsä panostavat ja siitä huolehtivat asukkaat ovat kunnalle etu ja rikkaus. – Eipä ole ihme, että Rajamäki valittiin ”vuoden uusmaalaiseksi kyläksi” vahvan kotiseuturakkauden ansiosta v. 2011, ja Kuntapalvelut-tutkimuksen mukaan (v. 2018) siellä asuvat kunnan tyytyväisimmät asukkaat!

Lähilukiomme toiminnan jatkamista puoltaa myös väestöpohja: Klaukkala 17300, Kirkonkylä 8000, Rajamäki (ml. Herunen, Uusikylä ja osin Kiljava) 7600 sekä Röykkä 2200 (v.2018). Pohjois-Nurmijärvellä on siis vajaa 10000 asukasta. He ansaitsevat oman lukion. Ilman sitä, menevätkö opiskelijat mieluummin Hyvinkään uuteen suurlukioon kuin Kirkonkylään? Tuusula pitää kolmea lukiotoimipistettään hyvänä ratkaisuna. Jokainen kunta tekee omat ratkaisunsa, sanoo Nurmijärvi, mutta mainittakoon, että Kellokosken ja Jokelan lukiot palvelevat selvästi pienempää asukasmäärää kuin Pohjois-Nurmijärvi.

Keskitetyn lukion puolesta on esitetty mm., että se pystyy tarjoamaan laadukkaampaa ja paremmin toimivaa opetusta. Rajamäen lukion toiminta ja saavutukset osoittavat, että lienee ennenaikaista aliarvioida sen opetusta, toimintaa tai tuloksia tulevaisuudessa. On myös sanottu, että keskitetty lukio parantaisi Kirkonkylän imagoa kunnan /hallinnollisena/ keskuksena. Siis yhden keskuksen kilven kiillottaminen tehtäisiin lopettamalla palveluja toisessa keskuksessa?

Rajamäki on kasvanut ja kehittynyt aktiivisten, kunnallispolitiikassakin vaikuttaneiden kyläläisten ansiosta. Perusopetuksen ja lukion lisäksi alueella on /ollut työtä, tutkimusta ja koulutusta monilla eri aloilla: Alko, nykyinen Altia, Kiljavan opisto (järjestö- yms. koulutus), Humanistinen ammattikorkeakoulu, Työtehoseura (metsät, maatalous ja puutarha, kotiteollisuus ja -taloudet), Teknos Oy (maalitehdas, teknologia- ja koulutuskeskus), Premix ja S.Punkki OY / Sunrise Cosmetics (muovimateriaalit ja muovituotteet), Roal Oy ja Enzymes Oy (kemikaalit ja entsyymit).

Talous on tiukalla, mutta investoinnit kunnollisiin, toimiviin ja turvallisiin tiloihin kantavat pitkälle tulevaisuuteen. Tingittävää löytynee monilta muilta momenteilta kunnan talousarviossa. Opetustoiminnan sijoittaminen tyhjillään oleviin väliaikaisiin tiloihin merkitsee vain ongelman siirtämistä. Mikä kannattaa tehdä, kannattaa tehdä kunnolla: siis Rajamäen koulukampukseen monipuoliset ja monikäyttöiset tilat – myös lukiolle.

Rajamäen lähilukio-toimipisteen puolesta ajattelevat kuntalaiset

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.