Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Keusote karsinut intervallijaksoja kertomatta asiasta etukäteen – miksi?

Olemme esittäneet jokusen kysymyksen Keusoten sivuille palautepalstalle, mutta emme ole saaneet niihin vastauksia. Emme olisi tarvinneet mitään pitkiä jargoneita vaan lyhyet vastaukset, kuten kysymyksetkin. Siksi ohessa onkin Keusotella esitetty kysymys.

Nyt syksyn koittaessa, kun esim. vaikeasti dementoituneen henkilön omaishoitaja tiedustelee intervallijaksosta, hän saa vastauksen: ”Otatteko kahden kuukauden päivät yhdessä = 6 päivää vai vain yhden kuukauden päivät eli 3 päivää?”

Miksi ylen tarpeellisissa kuntoutuspäivissä on tapahtunut vähennys? Miksi siitä ei ole tiedotettu missään etukäteen?

Luulisi olevan hoitopaikassakin hankalaa, kun hoidettavat koko ajan tulevat ja menevät ja ehditäänkö siinä kuntoutua kuten osaston nimi ilmoittaa: Kuntouttava intervalliosasto eli Kio, ainakin Nurmijärvellä.

Vielä vuosi sitten Kio-osastolla hoitojakso kesti täyden viikon, seitsemän päivää, ja palautekirjeessä oli aina jo merkattu seuraavat jaksot ja kerrottu nukkumiset, syömiset, osallistumiset, viihtymiset jne. Se tuntui mukavalta ja auttoi jaksamaan. Vähitellen syntyi rytmi, samat muistisairaat tapasivat toisensa, pääsivät samaan huoneeseen. Henkilökunta tutustui hoivattaviin. Inhimillistä ja rikastuttavaa ja ennen kaikkea sairasta arvostavaa, ei mikään hetken säilö.

Nyt hoitopaikka ilmoittaa, että ei ole aikaa antaa hoitopäivistä palautetta. Eikä varmaan olekaan, kun vaihtoja osastolla tapahtuu kuin hollituvassa ja asiakkaita on Mäntsälää myöten Keusoten kunnista.

Palaute on maallikolle hyvin tärkeä etenkin nyt karanteeniaikana, kun hoidettava viedään ja noudetaan hoitopaikan ulko-ovella, eikä osaston tunnelmaa pääse aistimaan. Nyt osasto antaa kuvan lähinnä kriisiosastosta, eikä enää siitä turvallisesta, virikkeellisestä ja mukavasta, jonne oli hyvä jättää läheisensä ja itse huokaista vähän.

Aikaisemmin kotonaan asuva ikäihminen saattoi viettää kaksi päivää viikossa Päiväkeskuksessa virkistyen muiden parissa. Miksi se on nyt kaksi päivää kuukaudessa?

Tämän päivän ikäihmiset kuuluvat vielä suurelta osin ikäluokkiin, jotka ovat lapsena eläneet sodan aikaiset ja jälkeiset pula-ajat, jolloin ruokaa oli niukasti, vaatekertoja yksi, se käytössä oleva, ja harvoin saatu sakariinilimonadipullo jaettiin kolmelle. He ovat työllään tehneet Suomesta sen mitä se on nyt.

Miettikääpä päättäjät mitä te heille nyt annatte? Yksinäiselle mummille, joka yrittää pitää itse huolta raihnaistuvasta ruumiistaan, kahtena päivänä kuukaudessa virikkeellistä yhdessäoloa yhteiskunnan tuella tai 80-vuotiaalle papalle, joka hoivaa ja valvoo syöttää, juottaa ja lääkitsee muistamatonta, karkailevaa vaimoaan vain kolme vuorokautta kuukaudessa, jolloin sitten sairaalla pitäisi olla virikkeitä ja kuntoutusta. Riittääkö se?