Mielipide: Keusoten ja kunnan johtajien haastattelu herätti kuntalaisessa kysymyksiä

May Roth-Edelmann

NU:ssa 7.10. julkaistu kunnan ja Keusoten johdon haastattelu herätti paljon kysymyksiä.

Keusote-aikaa eletty nyt vuosi ja 9 kuukautta. Edelleenkö valmistellaan? Edelleenkö suunnitellaan? Miten kauan meidän pitää odottaa, että toiminta paranee? Miten oli ennakkosuunnittelun laita? Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Oliko suunnittelujengissä muutama kokenut terveyskeskuslääkäri, ylihoitaja tai arjen sankari? ”Kuule poika, me teemme tämän nyt niin kuin olemme päättäneet.” Puolet Nurmijärven lääkäreistä on vuoden sisällä lähtenyt pois, ja joukko muuta henkilökuntaa seuraa.

Valtaosalla työikäisistä on nykyään työterveyshuollon palvelut turvanaan ja se aiheuttaa sen, että tavalliset sosiaali- ja terveyspalvelut jäävät monille vieraiksi, ikäihmisten, lasten ja työttömien huviksi. Mutta edessä ovat useimmilla, kun ikää karttuu.

Kun Keusote päättää itsenäisesti omasta toiminnastaan, onko toiminta varmasti läpinäkyvää, tiedotetaanko asioista, muutoksista jne. kansalaisille vai kulkeeko sana vain huipulta alaspäin portaalta toiselle ja ilmoitetaan asiakkaalle: meillä tehdään nyt näin? Koko hommanhan itse asiassa me maksamme, hän Pornaisista ja minä Nurmijärveltä.

Kun kunnan tehtävänä on kuntalaistensa edunvalvonta, mitä se on, kuka sen tekee? Eikö jokainen kuntalainen ole osa kuntaa? Eli pitäisi olla yhteinen edunvalvoja kaikille joka kunnassa.

Kun tehdyt muutokset, esim. Rajamäen Päiväkeskuksen lopetus, Heikkarin toiminnan siirto Toreeninmäkeen, on tehty pandemiasta johtuvina, tarkoittaako se sitä, mitä sen jokainen ajattelee tarkoittavan, että kun pandemia on ohi, palataan entisiin hyviin aikoihin, jolloin päiväkeskukseen pääsi Klaukkalassa, kirkolla ja Rajamäellä kerran viikossa, eikä kaksi kertaa kuukaudessa.

Jos nykyisestä kuuden kunnan toimintamallista irtautuminen on hyvin haasteellista, olisiko se haasteellisempaa kuin nykyiseen kuntayhtymämalliin meneminen oli. Tilat ja henkilöstöä on vielä olemassa. Ja Nurmijärvi on mukava asuinpaikka.

Pieni on kaunista kirjoitti taloustieteilijä E.F.Schumacher pääteoksessaan 1973, ihmisen talous, ihmistä unohtamatta. 200 000 hengen sote on suuri. Onko se liian suuri?

Joka tapauksessa olisi mukavaa, jos alusta asti puhuisimme puhelimessa elävän ihmisen eikä nauhoitteen kanssa ja näkisimme edes vilahduksen siitä lääkäristä, joka puhelimitse antaa meille loppuelämäksi diagnoosin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.