Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Uusi talvirengaspykälä hämmentää autoilijoita

Tänä syksynä talvirenkaiden vaihtoa varten ei ole tarpeen lukea kalenteria, kun kesäkuussa voimaan tullut tieliikennelaki muutti autoilijoiden elämää myös siltä osin. Kun vanha laki määräsi yksiselitteisesti ajamaan talvirenkailla joulu-, tammi- ja helmikuussa, uusi laki tarjoaa paljon enemmän joustovaraa. Mutta toisaalta se myös edellyttää autoilijoilta suurempaa henkilökohtaista harkintaa ja vastuunkatoa kuin aiemmin.

Tästä lähtien talvirenkaita on käytettävä marraskuun ensimmäisen ja maaliskuun viimeisen päivän aikana, ”jos sää tai keli sitä edellyttää”. Velvoittava aikaväli tehdään siis edelleen päivän tarkkuudella selväksi, mutta autoilijan oman arvailun varaan jätetään, milloin keli on oikeasti sellainen, että se lainsäätäjän ja -valvojien mielestä vaatii nasta- tai kitkarenkaat kesä­kumien ­sijasta.

Pykälä on niin tulkinnanvarainen, että se aiheuttanee yhtä suurta hämmennystä kuin viranomaisten jatkuvasti vaihtuvat koronarajoitukset konsanaan. Näinköhän kaikki autoilijat jakavat edes keskenään, saati viranomaisten kanssa, saman käsityksen siitä, millaisella kelillä ei pidä lähteä sompailemaan liikenteeseen ilman talvirenkaita.

Edessä voi olla ristiriitaisia tilanteita, joiden sovittelussa tarvitaan runsaasti vanhaa kunnon maalaisjärkeä ja sen luovaa soveltamiskykyä. Toivottavasti ei sentään lakimiehiä.

Jos uusi laki olisi ollut voimassa jo viime talvena, harvassa olisivat olleet ne päivät, jolloin talvirenkaita olisi ollut pakko käyttää.

Ongelma on siinä, että talviajan kelejä on vaikea ennakoida täsmällisesti edes päivän tarkkuudella. Siksi tänäkin syksynä on viisainta pelata varman päälle ja varustautua talvirenkailla mieluummin liian aikaisin, jotta ei joutuisi yllätetyksi.

Jos omien nastarenkaiden rahina paljaalla asvaltilla alkaa rasittaa korvia liikaa, voi aina vaihtaa kitkarenkaisiin. Ne kuluttavat vähemmän päällystettä eivätkä irrota haitallisia pienhiukkasia hengitysilmaan, joskin pitävät jäisellä pinnalla huonommin. Tärkeintä joka tapauksessa on varustautua riittävän hyväkuntoisilla renkailla, sillä vialliset renkaat ovat tutkimusten mukaan merkittävä osasyyllinen vakaviin liikenneturmiin niin talvella kuin kesällä.