Mielipide: Keusoten yksityistämiseen tähtäävästä terveyspolitiikasta

Keusoten hallituksessa oleva mäntsäläläinen kauppatieteen tohtori Erkki Laukkanen (vas.) kertoi mietteensä Keusotesta Nurmijärven Vasemmistoliitton 30-vuotishistoriikin julkaisun yhteydessä. Mietteet kirjasi ylös 29Petteri Pavas.

Nurmijärveläistenkin terveyspalveluista vastaavassa Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymässä on useita ongelma.

Päällimmäisenä ongelmana on raha. Aiemmasta kuntien ylläpitämästä järjestelmästä kustannukset ovat muutamassa vuodessa kasvaneet 25 %. Vuonna 2019 budjetti ylittyi 20 miljoonalla eurolla ja kuluvan vuonna on odotettavissa samaa luokkaa oleva ylitys. Menojen lisäys kuntien yhtymän toiminnan aikana on ollut huimaa aiempaan nähden. Erityisen vaikeana ongelma kuntien kannalta on se, että ne eivät ole voineet luottaa budjettiin. Lisälaskuja on koko ajan tullut ja kunnat ovat joutuneet etsimään varat niiden maksamiseksi.

Syy lienee siinä, että realistinen arvio toiminnan kustannuksista herättäisi liikaa vastustusta päättäjissä. Yhtenä merkittävänä tekijänä odottamattomien lisäkustannusten synnyssä on toimintojen ulkoistus. Keusoten alkuvaiheessa tehdyssä strategisessa suunnitelmassa oli alun perin tavoitteeksi kirjattu kaikkien palveluiden ulkoistaminen. Kysyttyäni onko tämä todella päämäärä, kyseinen maininta oli poistettu paperista. Silti vaikuttaa siltä, että vaikka kirjausta ei muodollisesti ole, Keusoten toiminnasta vastaavat virkamiehet ja päättäjät ohjaavat toimintoja siihen suuntaan. Nykyisellään peräti 64% Keusoten menoista koostuu ostopalveluista.

Ongelmana tässä on se, että ostopalveluiden hinnan määräytyessä tarjouskilpailujen perusteella tilanteessa, missä on vain jonkin verran toimijoita, kustannukset nousevat rajusti ja yllättävästi. Mekanismi on sellainen, että kun julkisyhteisö ei voi olla mukana tarjouskilpailussa tuomassa raamia kustannukseen voivat hinnat olla mitä tahansa, koska kuitenkin joku harvoista toimijoista voittaa kilpailun. Niissä tapauksissa, missä kunta tai kuntien yhtymä on kyennyt itse tuottamaan palvelut, ovat hinnat pysyneet paremmin hallinnassa.

Toinen vastaan tullut ongelma, liittyy käsitteeseen lähipalvelut. Keusoten alkuperäinen linjaus oli, että kussakin kunnassa on korkeintaan yksi terveyskeskus toiminnassa. Tämä synnytti voimakkaan vastareaktion, mm. Rajamäessä. Niinpä kuntien yhtymä peräytyikin toistaiseksi tästä kannastaan.

Prosessi missä terveyspalveluja järjestävä kuntien yläpuolella oleva organisaatio määrittää kuntien terveyspalvelujen sijainnin on hyvin ongelmallinen demokratian kannalta. Kunnalla pitää olla päätäntävalta maapolitiikassaan. Se, minkälaiset terveyspalvelut kunnassa järjestetään, kuinka lähelle ja mihin paikkoihin vaikuttaa voimakkaasti siihen, kuinka kunta kehittyy ja kuinka sen asukasluku sijoittuu.

On tärkeää, ettei Keusote pakota kuntaa tekemään päätöksiä, jotka eivät ole kunnan maapoliittisten ratkaisujen mukaisia.

Kolmas ongelma, mikä liittyy Keusoten toimintaan on pyrkimys siirtää palvelut tapahtumaan pitkälti verkossa. Tähän liittyy kahdenlaisia pulmia. Niille ihmisille, joilla on modernit laitteet, huippunopea tietoyhteys ja taito käyttää näitä voi tämä olla parannus palveluissa.

Tämä ihmisjoukko on toistaiseksi kuitenkin vähemmistö palvelun tarvitsijoista.

Toinen tietotekniikan lisäkäyttöön liittyvä pulma on siihen liittyvä kustannuslaskenta. Konsultti, jolle maksettiin 85 000 euroa parinkymmenen kalvon tuottamisesta, arvelee uudella tietotekniikalla säästettävän 50 % lähipalveluiden nykykustannuksista. Tämä hyvältä kuulostava luku ei valitettavasti kuitenkaan perustu mihinkään, se on vain arvaus.

Nykyisellään Keusote tekee ratkaisuja, jotka ovat poliittisia luonteeltaan, mutta joita ei ymmärretä poliittisiksi. Keusote toteuttaa virkamiestensä johdolla hyvin kokoomuslaista terveyspolitiikkaa yksityistämällä, vaikka se tulee kalliiksi. Näin kuntavaalien lähestyessä on oikea aika paneutua Keusoten ratkaisuihin. On aika kysellä nurmijärveläisten edustajilta, millä tavalla he Keusoten hallintoelimissä ottavat huomioon Nurmijärven tarpeet sosiaali- ja terveyspalveluita järjestettäessä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.