Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Keusote vastaa: Koronan vaikutukset lyhytaikaishoitoon ja omaishoitajien vapaisiin

Keski-Uudenmaan soten (Keusote) vastaus Nurmijärven Uutisten Mielipide-palstalla (NU14.10.20) julkaistuun SPR:n Rajamäen osaston omaishoitajien tukiryhmän mielipidekirjoitukseen: Kysymys Keusotelle intervallijaksojen karsimisesta.

Koronaviruspandemia on vaikuttanut merkittävästi jokaisen Keusoten alueella asuvan ihmisen arkeen kuin myös Keusoten toimintamahdollisuuksiin. Lyhytaikainen hoito jouduttiin alkuvuodesta sulkemaan ja vastaavasti kesällä käynnistämään uudelleen hyvin nopealla aikataululla valmiuslain vielä voimassa ollessa.

Viikon pituisia lyhytaikaishoidon jaksoja ei pystytty kesän aikana järjestämään koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Omaishoitajien akuuttiin vapaapäivien tarpeeseen pyrittiin kesän aikana vastaamaan tarjoamalla edes pieni lepotauko eli lakisääteinen 2–3 päivän hoitojakso kuukaudessa (Laki omaishoidon tuesta 2.12.2005/937 §4).

Loppukesästä lähtien pyrkimyksemme on ollut vastata omaishoitajien tarpeeseen hoitamalla lyhytaikaishoidon asiakkaat kuten aikaisemminkin. Valmiuslain päätyttyä eli nykytilanteessa vapaita tarjotaan yksilöllisen palvelupäätöksen mukaisesti mahdollisuuksien mukaan. Näin kaikille omaishoitajille pyritään turvaamaan mahdollisuus lepoon.

Tällä hetkellä Nurmijärven ja Hyvinkään asukkaille on yhteensä 20 lyhytaikaishoidon paikkaa, jotka on keskitetty koronapandemian vuoksi Nurmijärvelle myös hyvinkääläisten asiakkaiden osalta. Olemme kahden viikon sisällä yhteydessä asiakkaisiin, jotka ovat aiemmin käyttäneet lyhytaikaishoidon palvelua omassa kunnassaan.

Niiden omaistaan hoitavien perheiden kohdalla, joilla ei ole palvelupäätöstä, toimimme seuraavasti: asiakkaisiin ja heidän omaisiinsa ollaan yhteydessä Keusoten ikääntyneiden asiakasohjauksesta kahden viikon sisällä. Puhelun yhteydessä sovimme yksilökohtaisesta tilanteen kartoituksesta ja palvelutarpeen arvioinnista.

Tiedonkulku omaishoitajan ja hoitoyksikön välillä sekä hoitopalautteen antaminen hoitopaikasta on tärkeää jo pelkästään asiakasturvallisuuden näkökulmasta. Mahdollisuus hoitopalautteen antamiseen palautettiin lyhytaikaishoidon osastojen käytänteisiin syyskuun aikana toiminnan ”normalisoiduttua”.

Pyrimme jatkossa myös lisäämään omaishoitoon liittyvää tiedottamista. Omaishoidon lyhytaikaisista hoitojaksoista ja yksilöllisen palvelupäätöksen mukaisista lyhytaikaisista hoitojaksoista löytyy tietoa Keusoten verkkosivuilta osoitteesta: www.keusote.fi/lyhytaikaishoito

Pahoittelemme myös, että Keusoten asiakaspalautekanavan kautta lähettämiinne palautteisiin ei ole vastattu. Selvitämme paraikaa syytä tähän. Vastaamme Keusotessa linjauksemme mukaisesti kaikkiin asiakaspalautekanavamme kautta saatuihin palautteisiin ja kysymyksiin, joihin palautteenantaja on jättänyt yhteystietonsa.

Keusotessa otettiin käyttöön uusi asiakaspalautejärjestelmä loppukesästä 2020. Uusi asiakaspalautejärjestelmä on vaatinut opettelua myös meiltä keusotelaisilta, eikä alkuhankaluuksilta ole vältytty. Pahoittelemme tästä mahdollisesti aiheutunutta haittaa ja kiitämme kärsivällisyydestä.

Kirjoittaja on koordinoiva esimies, kotona asumista tukevat palvelut, Ikäihmisten ja vammaisten palvelut, Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä