Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Keusote antaa omaishoitajalle kylmää kyytia – tämä tarina on tosi

Kirjoitin Lukijan kynästä -palstalle (NU16.9.20) tarinani omaishoitajuudesta. Olen veljeni omaishoitaja. Kiitos lämpimästä ja kannustavasta palautteesta, jota olemme lukijoilta saaneet. Kertauksena sen verran, että olen ollut omaishoitaja 17 vuoden ajan.

Hoidettavan ja hoitajan tilanne arvioidaan kahden vuoden välein. Kaksi vuotta sitten tehty arviointi osoitti, että veljen tilanne ja hoidettavuus ovat sellaiset, että olen oikeutettu seuraavan tason hoitopalkkioon.

Nyt on puikoissa Keusote. Tänä vuonna käydyn arvioinnin perusteella palkkioni putosi takaisin alimpaan. Samat henkilöt ovat tavanneet meidät ja tehneet arvion, aiemmin kunnan työntekijöinä, nyt Keusoten palveluksessa. Veljen tilanne ja hoidettavuus ei ole muuttunut parempaan tai helpompaan suuntaan. Siksi tämä kaikki tuntuu kovin huolestuttavalta ja pahalta.

Tein valituksen, jonka käsittely kesti yli kaksi kuukautta. Sain tiedon, että korjausta päätökseen ei ole tulossa. Päällikkö iloisesti naurahdellen lohdutti, että päätöksestä saa valittaa. Hän totesi myös, että ”Raha edellä mennään”. Selvyyden vuoksi kerron, että ykköstason palkkio on 408 e/kk miinus verot.

Nurkkarit ovat olleet pullollaan uutisia ja kirjoituksia Keusotesta. Huolestuttavaa luettavaa. Eikö nyt oikeasti pitäisi tehdä jotakin? Ei väki turhasta valita. Enkä tarkoita pelkästään omaishoitajien kohtelua.

Nurmijärven Uutisissa (7.10.20) oli Keusotesta iso juttu. Olen lukenut sen moneen kertaan. Miten esimerkiksi tämä pitäisi ymmärtää: ”Keusotessa omaishoidon tuen palkkioista on päätetty alueellisesti – osalla omaishoitajista palkkio heikkeni, mutta osalla vastaavasti nousi.”

Mitä tarkoittaa alueellisesti? Itse ymmärrän niin, että nimenomaan ennen Keusotea päätökset tehtiin alueellisesti, jokainen kunta käsitteli omansa, laati omat kriteerit, teki päätökset ja maksoi palkkiot määrärahojen puitteissa. Sekin ajatteluttaa, miksi jutussa ei kerrottu, että osalta omaishoitajista palkkio poistui kokonaan. Kaipaamme totuuksia emmekä pelkkää ympäripyöreätä selittelyä.

Olen ihan poikki tästä kaikesta, henkisesti nujerrettu ja nurkkaan ajettu. Tässä ei ole kyse pelkästään maksettavasta palkkiosta.

Ymmärtääkö kukaan Keusotessa tai kunnassa, miltä tämä kaikki tuntuu hoitajan jaksamisen kannalta? Keusote antaa kylmää kyytiä, inhimillisyys on täysin hukassa.

Olen puhunut Keusotessa monen henkilön kanssa. Päällimmäiseksi tunteeksi on jäänyt, että nyt ollaan piilosilla ison organisaation takana, kukaan ei vakuuta tiedoillaan, selitellään ja siirretään seuraavalle.

Olen päättänyt jaksaa selvittää asioita ja saada lisätietoja. Suuri ongelma on vaikeasti tulkittavat kriteerit. Pelkään pahoin, että kriteerien monimutkaisuus on tarkoitushakuista.

Olen jututtanut Keusotessa useita henkilöitä, jotka eivät ole kuitenkaan pystyneet yksiselitteisesti kertomaan, mitä kriteerit oikeasti pitävät sisällään. Vaadin edelleen, että kriteerit käydään läpi ja kirjataan selkeästi.

Saatan olla hankala, koska vaadin vastauksia. Mielestäni jokaisella on oikeus tulla asiallisesti kohdelluksi, oli asia tai tilanne kuinka vaikea tahansa. Saatan olla puhelun aikana kiihdyksissä, mutta Keusoten asiantuntijan ei kuulu puhelun aikana epäillä mielenterveyttäni ja katkaista puhelua. Näin on käynyt, eikä se lisää uskoani Keusoten toimintaan.

Olen asiakas, jolla on asiaa, Keusoten väen tehtävä on kuunnella ja yrittää auttaa. Asia on henkilökohtainen, mutta haluan kertoa tilanteen jokaisen asiasta kiinnostuneen luettavaksi. Toivon, että tämä herättää ajatuksia ja keskustelua siitä mihin olemme matkalla.

Marjut ja Pertti