Pääkirjoitus: Lukioratkaisu tyystin solmussa

Riikka Laine

Tarjotaanko lukiopalvelut jatkossa Kirkonkylässä vai jatketaanko nykymallin mukaisesti tarjoamalla palvelua Kirkonkylän lisäksi Rajamäellä?

Tähän kysymykseen on haettu vastausta nyt pitkään. Alkuperäisen suunnitelman mukaisesti päätös piti olla jo viime viikolla selvillä.

Päätöksenteko siirtyi kuitenkin joulukuulle, kun Nurmijärven kunnanhallitus linjasi syyskuussa, että se haluaa kuulla lautakuntien lausunnot asiasta ennen päätöksentekoa. Lautakunnat olivat puolestaan itse ensin vaatineet lisäaikaa omille päätöksilleen, kun päättäjät halusivat kuulla kuntalaisten mielipiteen asiaan ennen lausuntojen antamista.

Nyt lausunnot on annettu asukkaiden ja kaikkien viiden lautakunnan osalta, mutta asiat tuntuvat sen sijaan mutkistuneen entisestään.

Sivistyslautakunta ilmoitti ensimmäisenä muutamien soraäänten kera puoltavansa lukion keskittämistä Maaniitun alakouluun. Sen jälkeen hyvinvointilautakunta ilmoitti, ettei ole yksimielinen lukioratkaisun suhteen. Lautakunta kuitenkin totesi lausunnossaan, että jaetulla lukioratkaisulla on etuja Kirkonkylän ja Rajamäen vetovoiman ja elinvoiman suhteen.

Jottei asia menisi liian yksinkertaisesti, niin elinvoiman näkökulmasta asioita tarkasteleva elinvoimalautakunta oli puolestaan lukion keskittämisen kannalla.

Millaisen joulupuuron valtuusto tästä vielä keittää?

Ja asemakaavoitus- ja rakennuslautakunta taas kahden lukiotoimipisteen puolella.

Viimeisten joukossa asiaan kantaa ottanut tekninen lautakunta ei sen sijaan asettunut selkeästi keskittämisen tai hajauttamisen kannalle, vaan totesi vain ensimmäisenä, ettei lukiota ainakaan Maaniittuun tule sijoittaa.

Jos vielä kuntalaisten mielipiteet ja vaikuttamistoimielinten lausunnot asiassa huomioidaan, niin ei tosiaan käy kateeksi virkamiehiä, joiden pitäisi näiden evästysten pohjalta lähteä muovaamaan esitystä lukioratkaisusta. Kuten he itse jo palveluverkkotyön alkumetreillä totesivat, niin lukioratkaisu on kuitenkin keskeinen osa koko kunnan palveluverkkotyötä, sillä se vaikuttaa moneen asiaan.

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan mikä on virkamiesten esitys kunnanhallitukselle reilun kahden viikon päästä. Ja miten nurin niskoin kunnanhallitus sen kääntää tai millaisen joulupuuron valtuusto tästä vielä keittää.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten päätoimittaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.