Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Hyvää isänpäivää!

Isän merkitys lapsen kehitykselle on merkittävä. Tutkitusti isän läsnäolo varhaislapsuudessa ennaltaehkäisee mielenterveyden oireita lapsen myöhemmällä iällä.

Haastattelimme eilen tunnettua lapsen psykologia ja tutkijaa Malin Bergströmiä, joka on tutkinut 172 000 vuoroasuvaa lasta. Kysyimme Bergströmiltä, onko hänen tutkimuksissaan havaintoja siitä, että äidin merkitys lapselle olisi merkittävämpi kuin isän, johon hän vastasi ei.

Sukupuolella ei ole merkitystä lapsen näkökulmasta vaan vanhemman hoiva ja huolenpito ovat ratkaisevia tekijöitä. Asumisjärjestelyistä vuoroasuvat lapset voivat selkeästi parhaiten heti ydinperheen jälkeen. Suomessa käräjäoikeuden ensipäätöksellä annettiin lähihuoltajuus äidille 87% (Palo-Repo 2003-2006).

Noin 15% suomalaisista lapsista elää isän kanssa vain kaksi viikonloppua kuukaudessa, vaikka isät haluaisivat elää myös tavallista arkea lapsen kanssa. Suomessa on pohjoismaiden korkein avioerotilasto 56%, joten asia koskettaa noin 30 000 lasta vuodessa.

Hallituksen tasa-arvo ohjelmassa 2020–2024 kerrotaan, että Suomi on lähellä tasa-arvon kärkeä, vaikkakin todellisuudessa miehet ja pojat mukaan laskettuna Suomi on vasta sijalla 72 (Bigi). Koska hallituksen kunnianhimoinen tavoite on olla tasa-arvon kärkimaa, tulisi huoltajuusasiat saattaa samaan kuntoon kuin esimerkiksi Belgiassa, Kentuckyssa ja Arizonassa. Niissä vuoroasuminen on eron jälkeinen lähtökohta, josta voidaan poiketa joko vanhempien omalla sopimuksella tai näytöllä lapseen kohdistuvasta väkivallasta kuten laiminlyönti.

Suomalaiset isät ainoana maailmassa viettävät kouluikäisten lastensa kanssa enemmän aikaa kuin äidit. Yhteiskunnallisesti ei ole mitään järkeä syrjiä tavallisia isiä ja lapsia ja ylläpitää tarpeetonta riitaisuutta.

Isänpäivä on nyt virallinen liputuspäivä mitä, se ei ollut aiemmin, joten nostetaan liput salkoon ja arvostetaan hyvää isyyttä joka on yhteiskunnan vahva tukipilari vaikkakin isyyden arvostamisessa on vielä valtavasti kehitettävää.

Hyvää isänpäivää kaikille isille!