Mielipide: Yksityistieasetus pimitettiin

Nurmijärven päätöksenteko - Positiivinen ilmiö?

Kiitos kunnan lakimiehelle ja tekniselle johtajalle kattavasta vastauksesta liittyen yksityistieasioiden päätöksentekoon. Vastauksessa oli kuitenkin muutamia asiavirheitä. Alkuperäisessä kirjoituksessa ei mm. viitattu missään vaiheessa tiekuntien järjestäytymisen tilaan. Kirjoituksessa ei myöskään väitetty, ettei kunta saisi päättää tukeeko, tai jos tukee, miten tukee yksityisteitä tienpidossa. Näiden asioiden osalta laki on yksiselitteinen. Kaksikko kopioi vanhoja vastauksia ja yritti selvästi siirtää huomioita perusongelmasta muihin asioihin.

Perusongelma asian käsittelyssä on se, että asian valmistelu ja päätöksenteko näyttäisi tapahtuneen huolimattomasti tai tuottamuksellisesti tiettyyn suuntaan ohjaten. Asian käsittely eri päätöksentekoelimissä on tapahtunut esittelyyn pohjautuen. Esittelyjen pohjamateriaalina on ollut mm. uudistunut yksityistielaki, hankesuunnitelma, ym. muuta asiaan liittyvää dokumentaatiota. Silmiinpistävää on kuitenkin se, että lain kanssa samaan aikaan voimaan tullutta oleellista asetusta ei ole otettu esittelyaineistoihin mukaan, eikä siihen ole viitattu missään yhteydessä.

Edellä mainittu toiminta on rajannut keskustelua vaihtoehdoista ja luonut päätöksenteolle virheellisen pohjan. Täytyy muistaa, että päätöksentekijät ovat valtuutettuja, mm. perheen äitejä ja kirvesmiehiä, eivät lakimiehiä. Heidän tulee voida luottaa siihen, että valmisteluaineisto on laadittu neutraalisti pohjautuen voimassa olevaan säännöskokonaisuuteen. Päätösten tulisi pohjautua neutraalisti eri näkökulmat ja vaihtoehdot esiin tuovaan esittelyyn ja siitä käytävään päätöskeskusteluun. Tämä hyvä hallintotapa ei ole tässä tapauksessa toteutunut, vaan asiasta on päätetty virheellisin lähtötiedoin.

Kunnan tavoitetilan saanee esitettyä myös toista kautta todentaen. Valmistelussa on kerrottu, että yksityisteiden tukemiseen on käytetty vuositasolla eri tavoin yhteensä 550 000 e ja tämä on kirjattu valmistelussa siten, että summa voisi säilyä siirtymävaiheen ajan ennallaan. Nyt kun luemme 19.10. kunnanhallituksessa käsiteltyä talousarvioesitystä, niin voimme todeta, että teknisen keskuksen määrärahoista on vähennetty 500 000 (ei 550 000) ja Maankäytön ja kaavoituksen alle on lisätty 330 000 määräraha yksityisteiden avustamiselle, eli kustannusleikkaus 40 % puolessa vuodessa. Kunnanhallituksen kokouksessa tähän on päädytty lisäämään 40 000, joten tuen leikkaus jää ”vain” 33%:iin.

Kaikessa tämän toiminnan tarkastelussa tulee selvästi esiin se, että kunta on tehnyt talouteen pohjautuvan linjauksen etukäteen ja ohjannut päätöksenteon haluamaansa lopputulokseen ja päättäjien rooliksi on jäänyt kuitata asia kumileimasimen tavoin. Kunnan lakimiehen oleellisiin tehtäviin kuuluu päätösprosessien oikeellisuuden valvonta, tähän uusi lakimies ei ehtinyt mukaan. Kunnallisvaalit ovat ensi vuonna, saammeko uudet leimasimet?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.