Mielipide: Lukiokysymys on myös Klaukkalan asia

Otto Suhonen

Nurmijärvellä on keskusteltu pitkään kunnallisen lukion tulevaisuudesta. Jatketaanko nykyisellä kahden toimipisteen mallilla, vai siirretäänkö koko lukion toiminta Kirkonkylään?

Moni klaukkalalainen on saattanut sivuuttaa keskustelun kahden muun taajaman välisenä kyläpoliittisena nahisteluna ajatellen, ettei asia vaikuta juurikaan omaan taajamaan. Tämä on kuitenkin väärä tulkinta, sillä Klaukkalassa ei enää riitä lukiopaikkoja läheskään kaikille halukkaille.

Yksityinen Arkadian yhteislyseo on toiminut Klaukkalan lähilukiona vuodesta 1991 lähtien. Osa klaukkalalaisista lukioon hakevista hakee erikoislukioihin pääkaupunkiseudulle, mutta merkittävälle osalle lähellä oleva yleislukio on edelleen ykkösvaihtoehto. Näitä lähilukioon hakevia on kuitenkin ollut viime vuosina niin paljon, ettei Arkadian yleislinjan 125 aloituspaikasta ole riittänyt paikkaa kaikille halukkaille.

Tästä on seurannut Arkadian keskiarvorajan nouseva trendi, joka on ollut nähtävissä 2010-luvun alkupuolelta lähtien. Kun 2010-luvun alussa sisään saattoi päästä jo tasan seitsemän lukuaineiden keskiarvolla, viime kevään yhteishaussa vaadittiin jo vähintään 7,83 keskiarvo.

Arkadian aloituspaikkamäärä ei ole kunnan päätösvallassa, eikä siihen ole näköpiirissä lisäystä lähivuosina. Lisäksi Klaukkalan nopean kasvun ei luulisi ainakaan vähentävän lukiolaismäärää alueella. Näinpä yhä useampi klaukkalalainen nuori joutuu miettimään, mihin mennä lukioon, jos ovet Arkadiaan eivät aukea.

Jos keskiarvo ei riitä Arkadiaan, on lähelle lukioon haluavalla nuorella vaihtoehdot vähissä. Klaukkalasta etelään on toki lukioita, mutta niistäkään ei kovin läheltä löydy lukiota, johon olisi asiaa reilun seitsemän keskiarvolla. Suuri osa tässä tilanteessa olevista klaukkalalaisnuorista onkin katsonut etelän sijaan pohjoiseen ja hakenut opiskelupaikkaa Nurmijärven lukion Kirkonkylän toimipisteestä, johon ovat perinteisesti päässeet kaikki vähintään seitsemän keskiarvon omaavat hakijat. Koulumatkakaan ei vie bussilla Klaukkalan keskustasta kuin noin 20 minuuttia. Kirkonkylän toimipiste on siis Klaukkalan näkökulmasta tärkeä “kakkoslähilukio”.

Ongelma on se, ettei ole varmaa, riittääkö tulevaisuudessa Kirkonkylässäkään tilaa näille reilun seitsemän keskiarvon hakijoille. Viimeisimmässä yhteishaussa oltiin historiallisessa tilanteessa, kun Kirkonkylän toimipisteeseen olikin enemmän tulijoita kuin aloituspaikkoja. Tämä nosti myös hieman Kirkonkylän toimipisteen keskiarvorajaa, sen ollessa 7,08. Kirkonkylässä on myös ollut jo jonkin aikaa ongelmia luokkatilojen ahtauden vuoksi. Tämän vuoksi sivistyslautakunta päätti lokakuun lopulla vähentää toimipisteen aloituspaikkojen määrää ensi lukuvuoden alusta 108 paikasta 96 paikkaan. Kun paikkoja on jatkossa vähemmän, lisääntyy edelleen epävarmuus sisäänpääsystä Kirkonkylään hakeville. Onkin aiheellista pohtia, voidaanko päätyä tilanteeseen, jossa jotkut klaukkalalaisnuoret joutuisivat kulkemaan Rajamäelle asti lukioon?

Lukiokysymys onkin merkittävä asia myös Klaukkalalle ja siellä asuville nuorille. Erityisesti pojilla motivaatio opiskeluun saattaa löytyä vasta toisella asteella ja monet nuoret eivät peruskoulun päättäessään vielä alkuunkaan tiedä, mitä haluaisivat tehdä työkseen tulevaisuudessa. Lukioon hakeutuminen onkin monille myös matalamman keskiarvon omaaville nuorille paras ratkaisu.

Kunnan tehtävä on varmistaa, että tämä valinta on heille mahdollinen. Lukioratkaisussa tuleekin huomioida se, että myös niillä klaukkalalaisnuorilla, joiden keskiarvo ei riitä Arkadiaan pääsyyn, on tulevaisuudessakin mahdollisuus lukio-opiskeluun ilman kohtuuttoman pituista koulumatkaa.

Kirjoittaja on Nurmijärven nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.