Mielipide: Palveluverkkopoukkoilua – ”Kuinka te kehtaatte!”

Hyviä palveluja, ei vain

Opetusministeri Li Anderssonin sanotaan haluavan nimensä historiaan oppivelvollisuusiän nostamisella 18 ikävuoteen, koska n. 5 % oppilaista ”häviää” peruskoulun jälkeen. Kannattaisi kuitenkin ensin panostaa pudokkaisiin jo esi- ja alakoulusta alkaen varmistamalla kaikille turvallinen oppipolku tutussa ympäristössä. Nurmijärvellä Tiina Hirvonenkin perässähiihtäjineen haluaa saada nimensä historiaan ajamalla itsepäisesti mahtavaa palveluverkkouudistusta, jonka osin käsittämättömiä ehdotuksia perustellusti vastustetaan eri tahoilla. Hirvosen mukaan tarkoitus on mm. ”käyttää optimaalisesti Kirkonkylän alueen koulutilat”. Entä Rajamäen tuikitärkeä monitoimi-koulukampus, johon lukiokin helposti mahtuu? Entä kunnan muut alueet?

Nyt esitetään mullistavia uudistuksia, yksi lautakunta sitä, toinen tätä, kolmas sitä ja tätä. 1-2, 3-4, 5-6 luokat sinne, tänne ja tuonne, lukio Maaniitun alakouluun tai epämääräisiin tyhjiin tiloihin. Kyläkouluja suljetaan, pikkuoppilaat kuskataan suuriin yksiköihin, lisätään liikennettä (maksaahan sekin, ja saastuttaakin!) Kieliohjelmaakin esitettiin supistettavaksi kansainvälistyvässä maailmassa jne. Nappuloita siirrellään pelilaudalla pohtimatta laajempia vaikutuksia, kun pitäisi tehdä kestäviä ratkaisuja pitkälle tulevaisuuteen. Maksavathan ne, mutta opetustoimessa nyt säästetyt eurot maksetaan moninkertaisina, kun korjataan aiheutettuja vahinkoja. On liian helppoa vetäytyä aina taloudellisen ahdingon ja sopeuttamistarvemantrojen taakse.

NU on ansiokkaasti kartoittanut pahasti sekaisin olevaa palveluverkkotilannetta. Paljon on ollut kritiikiä; mm. Kalle Mustonen, Arja Ahlsved, Petri Kolmonen ja Sini Sovijärvi ja Karhunkorven koulun vanhempainyhdistys osoittivat räikeän ristiriidan kunnan strategian ylevien visioiden ja käytännön välillä, taas kerran. Kysymys päättäjille, Greta Thunbergin sanoin: ”Kuinka te kehtaatte?” Oletteko lukeneet kunnan korulauseita elinvoimaisista kylistä ja maaseudun vetovoimasta? Entä koulukiusaaminen ja lasten yksilöllinen huomioiminen suurissa yksiköissä? Mikä on parasta kyläyhteisöille ja koko kunnalle? ”Rakennetaan yhdessä meidän Nurmijärvi” tarkoittaa nettikyselyä, johon kourallinen kuntalaisia vastaa, mutta päätöksissä ei liiemmin huomioida niitäkään mielipiteitä.

Kunnan kerrotaan suunnittelevan kampanjaa uusien asukkaiden houkuttelemiseksi. Nurmijärven vahvuuksia ovat maaseudun eläväiset pienyhteisöt turvallisine pikkukouluineen sekä luonto- ja ympäristöarvot, joita ei löydy rauhattomista lähiöistä. Päättäjät sahaavat omaa oksaansa vetovoimatekijöitä hävittäessään. Kertokaa avoimesti myös edellä mainitut negatiiviset asiat. Ja lisäksi, että sijoitamme huume/ongelmanuorten hoitoyksikön rauhalliselle pientaloalueelle sen asukkaiden voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Ja viemme lukiopalvelut pois alueelta, jonka asukkaista enemmistö, myös opiskelijat, haluaisi niiden säilyvän. Loppuun voi laittaa: ”TERVETULOA Nurmijärvelle, jos kaikesta huolimatta vielä haluatte kuntaan muuttaa. Emme takaa, että haavekuvanne toteutuvat, mutta verorahanne ovat tervetulleita.”

Lautakuntien sekalaisiin linjauksiin tässä vain yksi kommentti: esim elinvoimalautakunta edelleen toteaa vain (Kirkonkylään) keskitetyn lukio-opetuksen olevan ”laadukasta”, mikä väittämä on loukkaus Rajamäen lukiota ja kymmeniä muita pieniä lukioita kohtaan ja sillä mitätöidään niiden kiistämättömät saavutukset.

Päättäjät, tuokaa esiin omat kantanne. Ratkaisut koskettavat valtavaa määrää kunnan asukkaita, jotka ovat valinneet teidät yhteisiä asioita hoitamaan; siihen asemaan olette pyrkineet. Rivikansalaisilla on oikeus esittää kysymyksiä, mielipiteitä ja kritiikkiäkin. Kuntalaiset, seuratkaa kuntapäättäjien puheita ja toimintaa; niiden perusteella pystymme tekemään omat äänestyspäätöksemme ensi vuoden kuntavaaleissa.

Palveluverkon kehittely muistuttaa Keusoten hienon palveluverkoston luomista. Kevääksi luvatut päätökset siirrettiin syksyyn. Nyt hyvin toimivia palveluja on lopetettu, lääkäreitä on lähtenyt, henkilöstön työolosuhteet heikentyneet, puhelinpalvelu takkuaa… Jäljet pelottavat.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.