Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Maksamme muiden virheestä

Äskettäin käsittelimme Nurmijärven kunnanvaltuustossa talousarviota vuodelle 2021. Vaikka kokous menikin ennätyslyhyessä ajassa, säästöjä tehtiin paljon. Palveluverkosta päätetään joulukuun kokouksessa.

Säästökuuri aloitettiin jo aikaisemmin. Uusi talousjohtaja esitti melko pian viran vastaanotettuaan oman huolensa Nurmijärven kunnan talouden tilasta. Talousjohtaja on määrätietoisesti vienyt eteenpäin talouden tasapainottamisen ohjelmaa, joka on saanut osuvan nimen NUUKA-ohjelma. Vuoden 2021 talousarviossa ajatus nuukailusta kirkastuu erinomaisesti. Henkilöstösuunnitelmassa esitetiin vaan muutaman työntekijän lisäystä ja samalla tullaan jatkossa arvioimaan jokaisen viran ja tehtävän täyttämistä työntekijän eläköitymisen tai irtisanomisen jälkeen. Investoinnit siirtyvät ja vain pakolliset asiat hoidetaan, vaikka tiedämme, että useat lapset ja työntekijät sinnittelevät huonokuntoisissa rakennuksissa esim. Urheilupuiston koulussa Klaukkalassa. Säästövaatimukset pakottavat kunnan viranhaltioita ja luottamushenkilöitä pohtimaan jopa eettisesti kyseenalaisia vaihtoehtoja säästösyistä.

Ainut sektori, johon kunnan säästötoimet eivät ulotu, ovat sote -palvelut. Keu-sote organisaatio on alkanut joiltakin osin toimimaan paremmin, mutta paljon on myös parantamisen tarpeita. Esimerkiksi tiedottaminen on ollut huonoa ja siitä syystä on ollut monia väärinymmärryksiä. Keu-soten kustannukset ylittyvät tänäkin vuonna reilusti.

Tulevina vuosina kustannukset nousevat myös sen vuoksi, että Keu-soten valtuusto hyväksyi Apotin osakkeiden ostamisen Tuusulan kunnalta, vaikka aikaisemmin olimme päättäneet, ettei Keu-sote liity Apottiin. Tuusulan kunta oli hankkinut osakkeet ennen liittymistään Keu-soteen tilanteessa, jossa se halusi uusia tietojärjestelmäänsä. Nyt osana Keu-sotea sijoitus osoittautui turhaksi.

Ostohinta yli miljoona euroa ja takuut hieman alle 8 miljoonaa. Nurmijärven kunnan osuus osakkeiden hankkimisesta tulee olemaan siis satoja tuhansia euroja, kun ostohinta jakaantuu prosentuaalisesti kuntien kesken. Jos Apotti otetaan Tuusulassa käyttöön, kustannukset tulevat olemaan Keu-sotelle tämän lisäksi mahdollisesti jopa noin 15 miljoonaa euroa. Nyt päätettiin siis vain osakkeiden ostamisesta, ei käyttöönotosta.

Tuusulalaiset eivät voineet tietenkään tietää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Siitä huolimatta Keu-soten ei olisi mielestämme pitänyt suostua osakkeiden ostamiseen. Nurmijärven kunnan edustajina äänestimme päätöstä vastaan, koska tämäkin summa joudutaan jatkossa säästämään oman kunnan palveluista.

Kirjoittajat ovat kunnanvaltuuston ja Keusote valtuuston jäseniä.