Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Kunta tiedottaa ja media uutisoi

Kuntien ja kuntayhtymien viestintä on puhuttanut viime aikoina.

Järvenpään kaupunki avasi viime viikolla uudet verkkosivunsa. Viestintäjohtaja Heli Vastamäen mukaan nettisivut eivät ole pelkät nettisivut, ne ovat nyt myös ”Järvenpäämedia”. Vastamäen mukaan Järvenpää iloitsee edelleen läpimenosta mediassa, mutta siinä vaiheessa kaupunki on jo tehokkaasti itse levittänyt viestiään omissa ja lainatuissa kanavissa.

Kuntien halu viestiä avoimesti ja aktiivisesti on lähtökohtaisesti kannatettava, jopa toivottava toimintatapa. Myös verkkosivujen helppokäyttöisyys ja kattavat digipalvelut ovat nykyaikaa. Näiden osalta Järvenpää, Nurmijärvi ja monet muut kunnat ovat oikealla asialla.

Ongelmia tulee, kun kunnat alkavat puhua itsestään ”medioina” ja itse omasta toiminnastaan julkaisemista sisällöistä ”uutisina”. Oulun kaupunki ajautui syksyllä 2019 myrskyn silmään, kun se kertoi avaavansa Mun Oulu -uutissivuston. Oulu kertoi pyrkivänsä myös Julkisen sanan neuvoston jäseneksi.

Muun muassa Sanomalehti Keskisuomalaisen (Nurmijärven Uutiset on osa Mediatalo Keskisuomalaista) vastaava päätoimittaja Pekka Mervola kommentoi asiaa seuraavasti: ”Julkisen vallan itsestään tekemiä juttuja ei pidä kutsua uutisiksi, sillä tällaisen ”uutisen” tekijällä on asiassa omat motiivinsa. Kaupunki haluaa etupäässä kertoa itsestään myönteisiä asioita ja jättää ikävät kääntöpuolet kertomatta. Oulun uutismedia olisi valemedia. JSN:n ei sitä pidä jäseneksi hyväksyä.”

Oulun hanke ottikin nopeasti korjatun suunnan.

Kuntien omiin ”medioihin” liittyvä yhteiskunnallinen ongelma paisuu jatkuvasti. Etelä-Suomen Median päätoimittajat ovat tehneet useiden uusmaalaisten kuntien alueella havaintoja siitä, kuinka kunta tai kuntayhtymä pyrkii kertomaan itselleen negatiiviset asiat ensin nopeasti itse ja hyvin niukasti. Samoin jos toimittaja on uutisen perässä ja hakee haastatteluja ehkä osin ikävästä aiheesta, rakentaa viestintäosasto nopeasti aiheesta oman tiedotteensa ja levittää sitä sosiaalisessa mediassa.

Ongelma koskee koko Suomea. Uutismedian liitto kysyi aiheesta hiljattain jäsenlehtiensä päätoimittajilta. Kyselyn ennakkotietojen mukaan jopa yli kaksi kolmasosaa päätoimittajista kokee, että kunnat ovat tunkemassa journalistien tontille ja suuntaus on voimistuva.

Kuntien toimintatapa haastaa meitä paikallislehtiä, mutta korostaa entisestään myös medialukutaidon merkitystä. Kannattaa siis muistaa olla kriittinen, kun lukee toimijoiden omia tiedotteita asioista.