Mielipide: Jätehuollon perusmaksu ei hillitse kulutusta

Jäteasiat kuntoon

Nurmijärven Uutisissa (NU 28.10.20) oli artikkeli jätehuollon perusmaksun käyttöönotosta. Perusmaksulla on tarkoitus rahoittaa eri jätehuollon osa-alueita. Perusmaksua ajaa jätelautakunta Kolmenkierto, joka päättää myös Nurmijärven jäteasioista.

Kuntamme päättäjät ovat suhtautuneet perusmaksun käyttöönottoon myönteisesti. Kunnanhallitus on hyväksynyt perusmaksun käyttöönoton kokouksessaan 31.8.2020. Kunnanhallituksen pöytäkirjan mukaan ”perusmaksun käyttöönotto olisi askel kohti oikeudenmukaisempaa jätehuollon kustannusten jakautumista.”

On ilmoitettu, että perusmaksu on ok-taloilta 32 e, rivitaloilta 22 e ja vapaa-ajan asunnoilta 16 e. Perusmaksu on määritelty asuinmuodon perusteella ja perustuu erilaisten kiinteistöjen erilaiseen palvelujen tarpeeseen.

Suhtaudun kielteisesti jätehuollon perusmaksuun. Mielestäni vaikuttavin tekijä jätteen syntymisessä on taloudessa asuvien henkilöiden määrä eikä asumismuoto. Jätettä tuottavat pääasiallisesti ihmiset eivätkä asunnot.

Voisi olettaa, että yksinasuva ihminen tuottaa jätettä vähemmän kuin esimerkiksi viisihenkinen perhe asumismuodosta riippumatta. Se, tuottaako asuintalous paljon vai vähän, on nyt merkityksetöntä, perusmaksu on sama, asumismuodosta riippuen. Tämä on vastoin nykysuuntausta, jossa kannustetaan jätteen vähentämiseen ja kierrättämiseen.

Mikäli jätehuollon perusmaksua pitää alkaa periä, pitäisi se sisällyttää kunnallisveroon, eikä periä erillisenä asuntokohtaisena jätemaksuna, silloin perusmaksu kohtelisi kunnan asukkaita tasapuolisemmin. Nyt kyse on esitetyssä muodossa eräänlaisesta asuntokohtaisesta kiinteistöverosta naamioituna jätemaksuksi.

Olen ehdottomasti Nurmijärven Uutisissa (NU28.10.20) kerrotun Hyvinkään kaupungin esityksen kannalla. Ehdotuksessa jätehuollon kustannukset katettaisiin edelleen jäteastioiden tyhjennysmaksulla, mikä on tasapuolisin ja yksinkertaisin: Minkä jätteen tuotat, sen maksat. Se motivoi ihmiset tuottamaan jätettä vähemmän ja kierrättämään tehokkaammin. Nyt esitetty jätehuollon perusmaksu ei hillitse kulutusta, eikä siten jätteen tuottamista.

Kuntavaalien vaalipäivä on 18.4.2021. Toivon, että kaikki äänioikeutetut äänestäjät ottavat selvää, mitä mieltä heidän ehdokkaansa ovat vuonna 2022 voimaan astuvasta jätehuollon perusmaksusta ja tekevät äänestyspäätöksensä sen mukaan. Asioita voi aina muuttaa paremmaksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.