Mielipide: Kommentteja valtuutettu Juha Hyvämäen kirjoitukseen

Maija-Liisa Anttila

Kunnanhallituksen jäsen, valtuutettu Juha Hyvämäki käsittelee kunnanhallituksen lukioratkaisua mielipidekirjoituksessa (NU 5.–6.12.2020) ja vakuuttaa, että ”päätösesitys valtuustolle on perusteltu”. Tässä muutama kommentti sisältöä koskien. Ensinnäkin, kuulostaa hienolta että” kunnanhallitus päätti” esittää valtuustolle keskitettyä lukiota. Siihen olisi ehdottomasti pitänyt lisätä äänestystulos 6-5. Yhden äänen enemmistö kertoo paljon taustoista ja yksimielisyydestä!

Hyvämäki toteaa, että KH:n nyt esittämä lukioratkaisu ”palvelee koko kuntaa”. Tämähän ei pidä paikkaansa. Rautalangasta vääntäen: Lukiotoiminnan lopettaminen Rajamäellä heikentää alueen palveluja. Nuoret joutuvat hakeutumaan muualle opiskeleman. Toiveena (joka ei välttämättä toteudu!) on ilmeisesti, että he hakeutuisivat Kirkonkylään?

Kuntaan muuttavat perheet tuskin asettuvat sinne, missä ei ole hyviä palveluja, esim. yhtenäistä koulupolkua ylioppilaaksi asti. Lukion lopettaminen ei varmasti paranna pohjoisen Nurmijärven vetovoimaa, päinvastoin.

Altia on myymässä parikymmentä yritystonttia Rajamäellä. Yrityksien työntekijät kaiketi haluavat perheineen asumaan lähelle työpaikkaa. Heille, uusille veronmaksajille, on tarjottava palveluja, ei hävitettävä niitä.

Hyvämäen mukaan nyt ehdotettu lukioratkaisu ”käyttää opetuksen resursseja laadukkaasti ja tehokkaasti”. Jälleen kerran, epäsuorasti, vihjataan, että Rajamäen lukio ei yltäisi samaan. Millä mittareilla tämä tiedetään jo etukäteen?

On ollut haasteellista seurata poukkoilevan prosessin aikana esitettyjä vertailuja, sillä ”luvut ovat eläneet voimakkaasti loppumetreille asti”, kuten Hyvämäki toteaa. Kolme päivää ennen kokousta tempaistiin esiin miljoonien lisäkustannukset. Kuntalaisten on vain uskottava, että laskelmia laativat kunnan parhaat asiantuntijat? Jos kallis uudisrakennus toteutuu, tulee kai lisäksi vielä NYKin entisten tilojen korjauskustannukset, käytetäänhän niitäkin tiloja johonkin tarkoitukseen? Vai puretaanko kaikki pois? Ovatko uudisrakennuksen kokonaiskustannukset kenenkään tiedossa, kun hanke näyttää olevan alkutekijöissään, alkaen rakennuksen sijainnista. Kaiken vakuutetaan ”täsmentyvän myöhemmin”.

Hyvämäki esittää uhkailuja, että ”hajauttamisen kustannukset ovat vaarassa muuttua reilusti kalliimmiksi”. Kun tarkkoja tietoja ei näytä olevan, voidaan spekuloida ajatuksella, että molempien mallien kustannukset olisivat jotensakin samalla tasolla (tai jopa että hajautus olisi edelleen edullisempaa). Tällöin keskitettyyn lukioon päätyminen merkitsisi selvää Rajamäen syrjintää. Kirkonkylään ilmeisesti halutaan uusi komea lukio keinolla millä hyvänsä, parantamaan kirkonkylän imagoa kunnan hallinnollisena keskuksena, kuten on esitetty julkisestikin. Rajamäelle nouseva uusi, todella tarpeellinen, kampus lukiotiloineen taitaa olla vaikea pala muille nieltäväksi.

Kirkonkylään ilmeisesti halutaan uusi komea lukio ”keinolla millä hyvänsä”.

Kommentoi