Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide: | Kunnan lukio-opetusta tarjottava myös Rajamäellä

Lukiokoulutuksen järjestämistapa kunnan lukion osalta on tulossa ratkaisuvaiheeseen. Olennaista ratkaisussa on tarkastella asiaa elinvoimakysymyksenä ja nuorten koulutuksen tarjoajana.

Elinvoiman kehittäminen myös Rajamäellä puoltaa vankasti kunnan lukiotoiminnan jatkamista Kirkonkylässä ja Rajamäellä. Rajamäen vankka yritysrakenne vaatii tuekseen kunnan toimesta Rajamäkeä tukevia ratkaisuja. Lukiokoulutus tunnetusti lisää taajaman ja sen lähiseudun kiinnostavuutta asuinpaikkana – esimerkiksi nyt muualta Rajamäellä töissä käyvien silmissä.

Lukiotoiminta tuo ikään kuin pienen yliopiston alueelleen. Asukkaiden saanti alueelle vaatii nykyään erilaisia palveluja, ja lukiokoulutus on niistä eräs tärkeimmistä.

Nuorten koulutusmahdollisuuksia kannattaa tarkastella koulutuksen vaikuttavuuden kannalta. Rajamäen lukiotoiminta on vuosikymmenten aikana hoitanut tehtävänsä hienosti: reilun kuutosen oppilas on saanut hyvää opetusta lukiossa, jossa on voinut keskittyä kunnolla opiskeluun ja ylioppilasvaiheessa keskiarvo on noussut kahdeksikon pintaan. Jatkokoulutuksen kannalta nuori on avannut itselleen monia väyliä kiinnostaviin opintoihin korkeakouluissa. Kaikissa lukioissa vuotuiset vaihtelut opiskelija-aineksen osalta ovat toki merkittävät. Mutta Rajamäki on lukiovertailussa pärjännyt hyvin monelle isommalle lukiolle.

Vaikka Kirkonkylän ja Rajamäen etäisyys on alle 10 kilometriä, niin silti taajaman omalla lukiokoulutuksella on merkitystä lukio-opetukseen hakeutumisen määrässä. Rajamäen lukio-opetusta puoltaa myös lasten ja nuorten suuri määrä nimenomaan Rajamäellä tilastojen mukaan lähivuosinakin. Lukiolaisilla itselläänkin on vastuuta kurssien suorittamisessa ajallaan ja luulisi harvinaisempien kurssien suorittamismahdollisuus olevan toisessa toimipisteessä joustavasti mahdollista – kyse on hallinnollisesti yhdestä lukiosta.

Lopuksi on hyvä pohtia asian ratkaisuun vaikuttavia muita olennaisia tekijöitä. Velkaantuneessa kunnassa on tilojen kustannuksilla toki merkitystä, mutta palveluverkkotyössä nähtiin, että eri vaihtoehdoilla ei ollut kovin suuria kustannuseroja. Kampuksen ohella on oikein selvittää Rajamäeltä muita soveltuvia tiloja lukio-opetukseen.

Vertailun vuoksi Tuusulan kunta päätyi järjestämään lukiopetusta Hyrylän ohella Jokelassa ja Kellokoskella. Nurmijärven taajamien hyvä sijainti kantaa tulevaisuudessakin – myös Rajamäen osalta.

Mauno Tenhovirralla on kuntakokemusta 1960-luvulta lähtien valtuutettuna ja kunnanhallituksen puheenjohtajana.

Jukka Anttilalla on virkamieskokemusta kunnassa kolmen vuosikymmenen ajalta.