Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Lukiopäätös tehtävä nyt

Harvaa asiaa kunnassamme on valmisteltu niin perusteellisesti kuin kunnan omien lukioiden tulevaisuutta. Kirkonkylässä ja

Rajamäellä sijaitsevien lukioiden tulevaisuutta on pohdittu sekä resurssien, kurssimäärien, saavutettavuuden kuin kunnan koko kouluverkostoon tarvittavien investointien näkökulmasta. Pitkän valmistelun jälkeen voidaan kaiketi todeta, että millään mittareilla asiaa ei saada ratkaistua.

Olen ollut itse hyvin kahden vaiheilla. Olen nähnyt ympäri maata uusia nykyaikaisia lukiototeutuksia, jotka todella innostavat. Hintaakin niillä on. Toisaalta pitää arvioida lukion tehtävää Nurmijärvellä. Kaikki kolme nykyistä lukiota ovat yleislukioita, joihin pääsyn kynnys on verraten matala. Siihen vaikuttaa myös se, että muun toisen asteen koulutus Nurmijärvellä on vaatimatonta. Tosiasia on myös se, että suuri joukko lahjakkaita nuoria hakeutuu pääkaupunkiseudun erikoistuneisiin lukioihin. En usko, että tämä asetelma muuttuu.

Olen päätynyt itse siihen, että sekä kirkonkylällä että Rajamäellä on syytä säilyttää yleislukio-opetus. Ne tarjoavat lähellä olevan mahdollisuuden yleissivistäviin opintoihin. Kodin läheisyydessä on kiistattomat etunsa ja se saattaa monella tulevaisuudestaan epävarmalla nuorella olla ratkaiseva tekijä päätökselle hakeutua lukioon. En vähättele myöskään sitä merkitystä, joka kolmelle taajamallemme on lähellä olevasta lukiosta houkuttavana asuinpaikkana.

Kannustaisin siihen, että kunnan lukio olisi hallinnollisesti yksi lukio, jolla on kaksi toimipistettä. Korona aikana olemme tottuneet pitämään videopalavereita ja minusta kurssitarjontaa voitaisiin lisätä luomalla riittävä määrä videoluokkia suurilla näytöillä, jolloin osa kursseista voisi olla yhteisiä ja harvinaisia aineita voitaisiin toteuttaa kytkemällä myös Arkadia tähän verkostoon.

Olen keskiviikkoillan Suomen edustajana valtiovarainministereiden Euroryhmän kokouksessa, enkä pääse kunnanvaltuustoon tekemään päätöstä. Koska kyse on tärkeästä pitkään venytetystä päätöksestä, pitää kuitenkin kaikkien nyt ottaa kantaa ja tehdä päätös – tarvittaessa äänestämälläkin ja sen pohjalta sitten jatkuu kouluverkon suunnittelu.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (kesk.).