Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Toimintakeskus ja yhteisölliset asuinkorttelit

Valtuusto päättää 16. joulukuuta kunnan palveluverkon ensimmäisestä suunnitelmasta. Sitä tullaan päivittämään jatkossa vuosittain. Tulevat päätökset kohdentuvat nyt pääosin varhaiskasvatukseen ja koulutukseen. Periaatteet on linjattu kevään valtuustossa. Nyt olisi kyettävä tekemään pitkässä juoksussa kestäviä Nuuka-päätöksiä.

Palveluverkkosuunnitelmasta puuttuu vielä ikäihmisten näkökulma kokonaan. Asukkaista ikääntyvien ihmisten määrä tulee vuosittain kasvamaan. Kunta voi omilla toimillaan vaikuttaa asukkaidensa toimintakykyyn ja hyvinvointiin yhteistyössä ihmisten, järjestöjen ja myös Keski-Uudenmaan soten kanssa.

Se mitä ja miten tehdään, tai jätetään tekemättä, näkyy myös kustannuksissa. Ikäihmiset ovat – siinä missä me muutkin – hyvin monenlaisia ja heidän tarpeensa erilaisia. Vasta ihan elinvuosien lopulla tarvitaan enemmän apua, tukea ja hoivaa. Laiminlyömällä kunnan omat aktiiviset toimet maksamme entistä suurempia sote-kustannuksia.

Yksi esimerkki on paljon nurmijärveläisiä keskusteluttanut ikäihmisten päiväkeskus. Keusoten hallitus piti joulukuun alussa työpajan toiminnan tulevaisuudesta. Nähtiin, että toimintaa tulee uudistaa eikä lakkauttaa. Tämä on sekä inhimillistä että kustannusvaikuttavaa. Uudenlainen päiväkeskus voisi olla toimintakeskus, jossa on mukana monenlaiset kumppanit. Toimintakeskuksessa olisi erilaista avointa, mutta myös kohdennettua ohjattua ja tavoitteellista hyvinvointia ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa. Tämä voisi olla kuntalain mukaista kunnan toimintaa kumppaneiden kanssa. Mukana tietty myös sote-ammattilaiset. Palveluverkossa tällaiset yhteisölliset tilat tarvitaan jokaisen kolmen taajaman keskustoihin. Kirkonkylässähän olisi jo Heikkarin tilat.

Toinen esimerkki on saatavilla oleva turvallinen asuminen. Monissa kunnissa on jo kokemusta asumisen, yhteisöllisyyden ja palvelut yhdistävistä korttelimaisista ratkaisuista. Viime talvena jätimme asiasta valtuustoaloitteen yli puoluerajojen. Liitimme siihen myös idean sukupolvien välisestä kumppanuudesta. Aloitteen ideaa on tarpeen kehittää kaavoituksen, asumisen, Keusoten, sivistys-, kulttuuri-, liikunta ja vapaa-ajan toimen, vanhusneuvoston, järjestöjen ja asukkaiden kanssa.

On tärkeää käynnistää palveluverkon uudistaminen myös ikäihmisten näkökulmasta.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (sd.)