Mielipide: Palveluverkkosuunnitelman lukiopäätöksen suurin häviäjä on valmistelun uskottavuus

Ismo Uusitalo

Ei puutu hämmennysintoa kuntamme viranhaltijoilta kunnallista lukiopäätöstä tehtäessä.

Palveluverkkosuunnitelmaa on valmisteltu pari vuotta. Varsinkin viimemetreille on lukiohankkeen osalta päättäjien pohdittavaksi tuon tuosta tuotu uusia toinen toistaan "mielenkiintoisempia" ratkaisuja. Enimmäkseen huonoja, tarkoitushakuisia ja heikosti taustoitettuja.

Kokemukseksi valitettavasti jää viranhaltijoiden halu sekavoittaa päätöksentekoa ja kerätä esteitä vahvana näyttäytyvän yhden lukion mallin tielle kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Asiaa on siis valmisteltu kaksi vuotta.

Kun keskiviikkona tehdään päätös, vielä maanantain kyselytunnille tuotiin kokonaisuus koskien jälleen uutta lukioversiota Rajamäkeen hämmentämään päättäjien ajatuksia.

Siis sen jälkeen, kun kunnanhallitus on jo päätösesityksen asiassa valtuustolle tehnyt.

Juu, kyllähän tämä on ihan mahdollista...

Asia joka ei jää yhdellekään asiaa seuraavalle epäselväksi – kaikki on viranhaltijoiden osalta tehty Rajamäki-kortin eteen.

Jokainen voi tykönään pohtia, miltä kokonaisuus näyttää kunnan muiden alueiden saati ulkopaikkakuntalaisen silmin.

Mihin katosi viranhaltijoilta ryhti sekä puolueeton, laadukas, laaja ja huolellinen päätettävien asioiden valmistelu? Kysymys tässä kohtaa on perusteltu.

Jos tässä ajassa ei saada kokonaisuuden kaikkia vaihtoehtoja punnituksi ja asiallisessa aikataulussa valtuutettujen käsiteltäväksi, herää kysymys ovatko valmistelijat tehtäviensä tasalla.

Vai oliko aikataulu päätökselle sittenkin liian tiukka? Meillähän on kokemusta kunnassa hyvästä, pitkästä sekä huolellisesta suunnittelusta niin nykyisen Klaukkalan kehätien kuin Klaukkalan kautta kulkevan – tai siis ehkä kulkevan – raideliikenteenkin kanssa.

Keskiviikkona päätettävän lukiokokonaisuuden suurin häviäjä valitettavasti on asioiden valmistelun uskottavuus.

Kun asiaa peilataan valtuustostrategian kohtaan : linjakas ja laadukas päätöksenteko – kokonaisuudesta on tulossa varsinainen farssi, tai itse asiassa se on jo sitä.

Toisaalta on syytä nostaa hattua aktiivisille rajamäkeläisille, jotka ovat kyllä kiviä myös kääntäneet asiansa edessä.

Jää nähtäväksi millainen sirkus tästä farssista vielä kehkeytyy.

Laadukkaaksi ja hyvin valmistelluksi sekä linjakkaasti hyvin faktoin tyylikkäästi päätetyksi kokonaisuudeksi tästä ei hyvällä tahdollakaan ole.

Valitettavasti herää ajatus, että kaikki päätöksiin tuotavat asiat ovat jatkossa vasemmalla kädellä ja kalkkiviivoilla valmisteltuja. Vastuu kokonaisuuksista ja valmistelun virheistä jää siis luottamushenkilöille.

Siinä onkin agendaa kevään vaalien jälkeisille päätöksentekijöille, jos sitä on jo jonkin verran riittänyt nykyisillekin.

Nyt on vahvalle ryhtiliikkeelle kyllä paikkaa.

Ihan jokainen ei varmaan haluaisi mennä joulukirkkoon keppihevosen vetämällä reellä.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu (sd.).

Kommentoi