Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Kiitos Rajamäen lukiotoimipisteen puolustajille

Haluamme kiittää kaikkia teitä, jotka puolustitte Rajamäen lukion toimipisteen jatkamista.

Te näette asian koko kunnan edun ja maineen kannalta, ei vain eteläisen ja keskisen alueen nuorten lukioon pääsyn takaajana. Te haluatte tukeutua yhteisesti laadittuun kuntastrategiaan kaikkien taajamien sekä maaseudun ja kylien kasvun ja kehityksen edistämiseksi. Te haluatte taata kunnan pohjoisosan 10 000 asukkaalle samat palvelut kuin muille alueille. Te haluatte estää pohjoisen alueen syrjimisen ja näivettämisen.

Kiitos kaikille, jotka ovat julkisuudessa esittäneet asiallisia, kriittisiä ja hyvin perusteltuja kannanottoja: ministeri Matti Vanhanen, vuosikymmeniä kuntaa palvelleet Mauno Tenhovirta ja Jukka Anttila, pohjoisen Nurmijärven yrittäjät, Rajamäen lukion opiskelijat ja lukuisat yksittäiset henkilöt.

Valtuuston kokouksessa kuultiin tuttuja vetoomuksia puolin ja toisin. Pohjoisen alueen puolustajien painavissa puheenvuoroissa – mm. Tarja Salonen ja Hannu Toikkanen – painottuivat koko kunnan elinvoimaisuuden takaaminen, uusien asukkaiden ja veronmaksajien houkutteleminen, siihen liittyen onnistunut kaavoitussuunnittelu ja tontti- ja rakennuspaikkatarjonta myös haja-asutusalueilla, sekä varoitukset liian suurten yksiköiden suosimisesta pienten kustannuksella.

Yhtään väheksymättä niitä pohjoisen puolustajia, joiden nimiä ei nyt tässä mainita, kiitämme seuraavia valtuutettuja heidän asiantuntevista kommenteistaan:

Maiju Tapiolinna: Rajamäen historia ja merkitys koko kunnalle; alkulähde, joka on kasvanut ja haluaa kehittyä edelleen voimakkaasti.

Arto Hägg: toi esiin sekavan valmistelun ja vertailukelpoisten lukujen puutteen kustannuspuolella (esim. sivistystoimen Maaniittu-sooloilu), kuntalaiskyselyn mielipiteiden sivuuttamisen ja minimaalisen nuorisovaltuuston kannanoton korostamisen.

Jyrki Lihr: vankka opetustoimen tuntemus: Rajamäen lukionkin kurssitarjonnan riittävyydestä on osoituksena vuosikymmenien menestys. Hajauttaminen ei ole mistään pois, vähiten opiskelijoilta.

Kimmo Pirkkala: huoli kunnan lukion aloituspaikkojen vähenemisestä yhden lukiopisteen myötä ja sen seurauksena nuorten hakeutuminen muualle (naapurikunnan vastavalmistunut suurlukio!).

Sami Virtanen: ratkaisun on perustuttava faktoihin, luotettaviin lukuihin ja kuntalaisten tahtoon, ei tulkintoihin ja tunteisiin. Lähilukio estää syrjäytymistä ja kehittyvät opetustekniikat (verkko-opetus) tuottavat säästöjä. Kritiikki kohdistuu myös päätöksentekoon ilman kustannusarviota – näinkö tulevaisuudessakin isoissa asioissa?

Lähilukion arvo tiivistettynä: 1) Matalan kynnyksen koulutusmahdollisuus useammille nuorille. On käsittämätöntä, että yksi lukion toimipiste halutaan lopettaa, varsinkin kun oppivelvollisuusiän noustessa 18 vuoteen kunnan on vastattava toisen asteen koulutuksesta. 2) Kattava kurssitarjonta riittävään yleissivistävään koulutukseen ja nykyaikaiset mahdollisuudet suorittaa yksittäisiä kursseja verkossa tai itsenäisesti. 3) Opiskelu- ja kasvuympäristö, joka tarjoaa epävarmoille nuorille turvallisen ja yksilöä tukevan koulupolun sekä harkinta-aikaa oman uran löytämiseen.

Valtuuston Pohjois-Nurmijärveä syrjivä lukioratkaisu (27–24) oli valitettava, myös kunnan kilpailukyvyn sekä yhtenäisyyden kannalta. Lukioasian viimeinen näytös on vielä kaukana edessä, sillä ratkaisematta ovat kaikki suuret kysymykset, mm. sijainti, tilat ja todelliset kustannukset!

Oikaistakoon myös kokouksessa esitetty virheellinen tieto (valtuutettu Peltonen): Rajamäellä aloitti syksyllä 63 opiskelijaa, ei 45.

Kiitos vielä kerran tukijoillemme. Hyvää ja valoisampaa uutta vuotta 2021!

Pro Rajamäen lähilukioryhmä