Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vihdoinkin tiedonvaloa valtuustossa

Valtuuston kokouksessa jätettiin kaksi merkittävää aloitetta; vaatimus selvityksen tekemisestä ovatko virkamiehet johtaneet teknistä lautakuntaa ja hallitusta harhaan? sekä aloite läpikulkuteistä ja niiden palauttaminen kunnanhoitovastuulle.

Me hallinto-oikeuden valituksen allekirjoittaneet olemme reilun vuoden ajan herätelleet päätöksentekijöitä ja virkamiehiä useilla kirjeillä, joissa olemme kysyneet ovatko teknisen lautakunnan jäsenet olleet tietoisia, että uusi tielaki mahdollistaa nykyisen järjestelmän jatkamisen?

Vai ovatko virkamiehet informoineet heitä virheellisesti, ettei uusi tielaki mahdollista kunnan hoito- ja ns. sopimusjärjestelmien jatkamista?

Johtavat virkamiehet kunnanjohtajaa ja lakimiestä myöten ovat väittäneet niin yksityisissä keskusteluissa kuin julkisestikin, että laki ei mahdollista ns. hoitosopimusten jatkamista. Vaikka kuntaliiton ohjeistus ja yksityislaki asetuksineen antaa siihen yksiselitteisen mahdollisuuden.

Kuten olemme sen useissa kirjeissä teiden yksityistämisprosessin alusta asti todenneet.

Laki edellyttää, että esittelevien virkamiesten on annettava päätöksentekijöille oikeat ja riittävät tiedot päätöksen perusteeksi.

Mielestämme näin ei ole tapahtunut.

Siksi on hyvän hallintotavan ja oikeusvaltioperiaatteen mukaista selvittää, onko virkavastuulla toimineet tarkoituksella johtaneet harhaan teknistälautakuntaa ja kunnanhallitusta?

Selvityksen tekijän on oltava kunnan ulkopuolinen, esim. Kuntaliitto. Näin ainoastaan varmistetaan puolueeton selvitys.

Virkamiestä koskee virkavastuu eli tavallistakin laajempi ja ankarampi oikeudellinen vastuu työstään ja sen seurauksista.

Uotilan koulutie, Kirkkotie, Kullantöyrääntie ja useat muut yksityistiet ovat puolestaan läpikulkuteitä, joissa liikenteestä yli puolet ovat nykyään muuta kuin asukasliikennettä. Linja-autot, raskaat kuorma-autot ja rekat rasittavat näitä teitä moninkertaisesti enemmän kuin asukasliikenne.

Kunnan sivuilla mainostetaan osaa ns. hoitosopimusteistä edelleen yleisinä teinä ilmoittaessaan turistikohteita (esim. reitin Seitsemän veljeksen reiteistä Hiidenkirnuihin jne.), ja teiden päät yleisen tien kääntöpaikoiksi.

On kohtuutonta vaatia teiden asukkaita ylläpitämään tällaisia teitä, näiden teiden hoito- ja ylläpitovastuu kuuluu kunnalle.

Toivottavasti nämä kaksi aloitetta saavat koko valtuuston siunaukset.

Hallinto-oikeuden valituksen allekirjoittaneiden puolesta Matti Putkonen