Mielipide: Nuorilta leikkaaminen on kestämätöntä

Koronakriisi näkyy huolestuttavalla tavalla myös lasten ja nuorten arjessa. Monessa perheessä on koronatilanteen keskellä huolta terveydestä ja taloudesta ja monet nuoret kokevat poikkeustilanteen muutenkin ahdistavana. Tässä tilanteessa tuttu nuorisotyöntekijä tai harrastusporukka on monelle korvaamaton tuki.

Korona on tuonut haasteita myös käytännössä jokaisen kunnan talouteen ja asettaa painetta leikkauksille tuleville vuosille.

Epidemiatilanne on vaikuttanut useisiin eri toimijoihin, mikä saattaa näkyä myös toiminnan määrässä kun kasvokkain toteutunut toiminta on siirtynyt etätapaamisiksi ja toimintaa on mietitty täysin uudella tavalla. Esimerkiksi partiossa lamaantumisen sijaan kehitimme nuorten ideoimana etäpartiotoimintaa täysin uudelle tasolle, ja kevään ajan Uudellamaalla harrastettiin partiota ennakkoluulottomasti kokeillen uudenlaisia toimintatapoja.

Järjestöt tarvitsevat kuntien tukea kuitenkin jatkossakin! Toiminta-avustusten ja pieniltäkin tuntuvien summien leikkaamisella voi olla suuri vaikutus. Käytännössä tämä voi tarkoittaa nuorille suunnattujen palvelujen hinnan nousemista, saatavuuden vaikeutumista sekä nuoria tukevien aikuisten katoamista.

Esimerkiksi partiolippukuntien avustukset mahdollistavat matalan kynnyksen vaikuttavaa harrastustoimintaa edullisesti.

Euron investointi tällaiseen toimintaan tuottaa moninkertaisesti –d harrastukset ovat edullinen ja kustannustehokas tapa vaalia nuorten hyvinvointia sekä sujuvia opiskelu- ja työuria.

Uudellamaalla partio tavoittaa viikoittain 3600 alle 18-vuotiasta lasta ja nuorta. Yhteensä partiolaisia on Uudenmaan Partiopiirissä lähes 5000 ja toimintaa järjestetään yli 60 lippukunnassa.

Poikkeusolojen keskellä on tärkeää luoda toivoa ja mahdollisuuksia lapsille ja nuorille. Koronapandemia aiheuttaa kuntataloudelle vakavia haasteita, mutta niitä haasteita ei voiteta laittamalla maksajiksi nuoria.

Kuntien on uskallettava panostaa nuoriin ja nuorille toimintaa ja tukea tarjoaviin järjestöihin. Nuorille pitää luoda uskoa aidosti kestävään tulevaisuuteen.

Pauli Palo, yhteiskuntasuhteiden ministeri, Uudenmaan Partiopiiri

Mirva Matikka, hallituksen jäsen, Suomen Partiolaiset

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.