Mielipide | Miksi keksiä päiväkeskustoimintaa uudelleen?

Erja Pentti kertoo Nurmijärven Uutisissa (NU30.12.20), kuinka Keusotessa suunnitellaan ikäihmisten päivätoiminnan uudistamista. Kun Pentti on vastannut vuosia Nurmijärven sote-palveluista, täytyy ihmetellä miten jutussa esitetään uutena käytänteitä, jotka Nurmijärvellä ovat olleet käytössä vuosikymmeniä?

Päiväkeskus toimi hienoissa tiloissa Palvelukodilla (nyk. Toreenintalossa) aiemmin 20 vuotta. Tilat ovatkin oivalliset päivätoimintaa ajatellen: isot huoneet, keittiö, sauna pesuhuoneineen (pyörätuolilla liikkuvia varten kiuaskin lattiatasolla). Esteettömät tilat koko siivessä. Oleskelutilasta suora yhteys sisäpihalle (jossa ennen oli upea suihkuallas), mahdollisti päiväkeskusasiakkaiden ulkoilun turvallisesti.

Koko silloisen Palvelukodin, myös päiväkeskuksen asiakkaat, saattoivat ruokailla avarassa ruokailutilassa tavaten ihmisiä kylältä ja eri hallintokunnista henkilökuntaa, mukava ravintolakokemus monille.

Kolmen päiväkeskuksen (Kirkonkylä, Rajamäki ja Klaukkala) toiminta oli hyvin suunniteltua ja teemoitettua; jokaisella kävijällä oli omat tavoitteet. Toiminnan sisältö ja osaava, empaattinen henkilökunta oli kuitenkin tärkein voimavara päiväkeskustoiminnassa. Esteettömät ja toimivat tilat tukivat hyvää asiakaslähtöistä toimintaa.

Päiväkeskus toimi välillä kylän keskustassa, Heikkarissa, noin 10 vuotta. Keusote kuitenkin halusi viime vuonna irtisanoa sopimuksen Onnenkimpaleen kanssa ja palauttaa päiväkeskustoiminnan Toreeninmäkeen. Sen ajan mäellä, päiväkeskustiloissa, oli monenlaista toimintaa, mm. kehitysvammaisten päivätoimintaa. Samalla lakkautettiin myös hyvin toiminut, monia iäkkäitä ja muistisairaita kokonaisvaltaisesti palvellut päiväkeskus Rajamäen Ratakujalla.

On sääli, että Keusoten myötä kunnassamme olleet hyvät ja edistykselliset toiminnat eivät voineet siirtyä kattamaan koko Keusotea.

Onko niin, että muissa kunnissa ei ollut tarjolla vastaavia palveluita ja siksi tasapäistämiseksi päätettiin lakkauttaa meidän hyviä palveluja? Eikö olisi voitu siirtää meidän hyviä käytänteitä muuallekin?

Ymmärrän, ettei kustannussyistä voida heti laajentaa yhtä hyvää ja laadukasta palvelua kuin Nurmijärvellä – mutta vähitellen.

Erittäin valitettava asia on pesu- ja saunomistoiminnan lakkauttaminen. Se oli monelle kävijälle todella tärkeä palvelu. Omaishoitajille se mahdollisti helpomman päivän kotona.

Vetoan päättäjiin: tutustukaa Nurmijärven hyvin toimineiden päiväkeskusten aikaisempaan toimintaan. Miksi keksiä pyörä uudelleen, kun se on jo keksitty?

Odotan jännityksellä, mitä ”vaikuttavia kotiin tuotettuja ja tarkemmin kohdennettuja palveluita Keusote tulee tuottamaan ikäihmisten sisäisen motivaation löytämiseen” sekä helpottamaan omaishoitajien raskasta arkea!

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut