Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Kitsastelua luvassa kunnanvaltuustossa

Monen nurmijärveläisen suussa on tämän vuoden alussa ja viime vuoden lopussa makusteltu sanaa nuuka, kun valtuusto päättää tammikuun lopussa NUUKA-toimenpidesuunnitelmasta.

Sivistyssanakirjan mukaan sana tarkoittaa säästäväistä, kitsasta, saitaa tai pihiä. Meille se on osa arkea.

On silti ehkä hieman yllättävää, kuinka vähän kuntalaiset ovat nostaneet meteliä kunnan viranhaltijoiden esittämistä merkittävistä säästösuunnitelmista.

Asioista on keskusteltu, mutta ei kuitenkaan niin suuressa mittakaavassa, mitä ainakin toimituksessa etukäteen uumoilimme.

Liekö tässä jo väsymystä ilmassa koronatilanteen jyllätessä, eikä kunnon toriparlamenttejakaan pysty järjestämään.

NUUKA-päätöksentekoa kannattaa kuitenkin seurata, sillä 121 kohtaa sisältävä toimenpidesuunnitelma pitää sisällään jokaisen arkeen vaikuttavia asioita.

Jos toimenpiteet toteutetaan suunnitelman mukaisesti, niin vaikutuksia tulee kunnan työntekijöiden lisäksi mm. pikkulapsiperheisiin, kouluikäisiin, autoilijoihin ja muiden kunnallisten palveluiden käyttäjiin. Lisäksi näillä näkymin esitetään kunnallisveronkorotusta 20,25 prosenttiin, eli se rokottaisi jokaisen kunnallisveronmaksajan kukkaroa.

Myös se kannattaa muistaa, että kunnan etua ajatteleva päättäjä ei karsi listalta kaikkea. Kuten talousjohtaja sivulla 3 kuvaa, niin se ei muuta tilannetta vaan sitten sopeuttaminen jatkuisi tulevaisuudessa vuodesta toiseen. Eikä varmaan kukaan toivo, että pian päätökset säästämisistä tekee joku muu, jos Nurmijärvi ajautuu kriisikunnaksi.

Nyt pitää miettiä, mitä halutaan arvottaa kuinkakin korkealle, jos ja kun kaikkea ei voi saada.

Onko leikkauslistalla sitten tulevat tiehankkeet, yritysalueet ja muut investoinnit, jos tästä listasta ei säästöjä tehdä? Vai nostetaanko suosiolla veroa ja laitetaan kaikki kuntalaiset maksamaan elämisestään vähän enemmän?

Vaikeita päätöksiä, mutta toivottavasti ne saadaan ryhdikkäästi maaliin.