Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Ikäihmisten ja erityisryhmien palvelut huomioitava paremmin

Kunnanvaltuusto päätti joulukuussa palveluverkkouudistuksessa, että kokonaisuuteen ratkaisevasti vaikuttanut lukion sijainti on Kirkonkylässä. Muilta osin palveluverkkoa koskevat päätökset tehdään vuoden 2021 alussa.

Nyt päätöksenteossa oleva uudistus on ottanut huomioon lapset, perheet ja työikäiset ihmiset. Samalla ikäihmisten ja erityisryhmien tarpeet ja heitä koskeva palvelut, ja niiden asema palveluverkossa, ovat mielestäni jääneet liian vähemmälle huomiolle.

Palveluverkkosuunnitelman mitoituksen perusteena on väestönkehitysennuste. Sen mukaan kunnan ikärakenne muuttuu lähivuosina merkittävästi. Ennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä yli 80-vuotiaiden määrä lähes kolminkertaistuu nykyisestä. Vastaavasti yli 60-vuotiaiden määrän ennakoidaan kasvavan nykyisestä merkittävästi.

Eläkeläisten ja erityisryhmien palvelut eivät rajoitu vain sosiaali- ja terveyspalveluihin. Heille tulee mahdollistaa riittävästi myös muita hyvinvointia ja itsenäistä selviytymistä tukevia palveluita. Ikäihmisten palvelujen tarve vaihtelee ihmisten elinolosuhteista ja toimintakyvystä riippuen. Palvelujen tarve ja käyttö ei ole suoraan riippuvainen henkilöiden iästä. Aktiiviset terveet eläkeläiset löytävät kyllä itse mieluisaa tekemistä, jos mahdollisuuksia on tarjolla.

Työelämän ja -yhteisön ulkopuolella olevat ihmiset tarvitsevat sosiaalisen kohtaamisen ja verkostoitumisen paikkoja. Palveluverkkosuunnitelmaan tulisi lisätä ikäihmisten matalan kynnyksen palvelutalot kullekin palvelualueelle (eteläinen, keskinen, pohjoinen), joissa tuotetaan hyvinvointipalveluita. Sen lisäksi tulisi suunnitella yhteisöllisen asumisen mahdollisuuksia ikäihmisille. Tällaisia on jo toteutettu eri puolella Suomea.

Samasta asiasta kirjoitti NU kolumnin valtuutettu Sirkka Rousu, joka on perehtynyt asian ja nostanut tarpeen esiin palveluverkon suunnittelun seminaarissa ja tehnyt aloitteen valtuustossa.

Kunnan liikuntatoimi on tarjonnut monipuolista ja edullista liikuntapalveluita ikäihmisille. Myös liikuntapalveluiden tarve ja merkitys tulee jatkossa kasvamaan merkittävästi. Tätä ei ole otettu huomioon palveluverkkosuunnitelmassa. Vaarana on liikuntapalveluiden väheneminen esimerkiksi Klaukkalan alueella, mikäli Kissankellon uima-altaan avustukset poistetaan.

Sisäliikuntapalvelut eivät ole jakautuneet kunnassa tasapuolisesti. Se on ongelma kunnan ikääntyvälle väestölle ja erityisryhmille.

Jos ikäihmiset ja erityisryhmät unohdetaan palveluverkkosuunnitelmasta, se saattaa kostautua sosiaalisina ja taloudellisina kustannuksina, kuten laajempana terveys- ja hoivapalveluiden tarpeena tulevina vuosina.

Hyvinvointilautakunta on keskustellut asiasta ja tehnyt yksimielisen esityksen, joka sisälsi täydennyksiä palveluverkkosuunnitelmaan. Niitä ei kuitenkaan esityksissä ole otettu huomioon.

Ikäihmisten ja erityisryhmien tarpeisiin tulee jatkossa kiinnittää erityistä huomiota kunnan toimintojen suunnittelussa ja päätöksenteossa. Toivon, että hyvinvointilautakunta jatkaa asioiden eteenpäin viemistä vuonna 2021.

Kirjoittaja on kunnanvaltuutettu, ja hyvinvointilautakunnan jäsen.