Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Lapsen etu edellä

Suomi on saamassa kansallisen lapsistrategian, joka patistelee myös kuntaa ottamaan lapsen oikeudet huomioon kaikessa päätöksenteossa. Kuntien tulee tarkastella päätösvaihtoehtoja lapsen oikeuksien näkökulmasta (Opettaja-lehti 15.1.2021).

Tammikuun valtuustossa 27.1. on päätettävänä Nuuka-toimenpiteitä, joista yhtenä on A2 kielen mahdollinen lakkauttaminen. Virantahaltijat ovat tätä ehdottaneet, vaikka kunnanhallitus omasta esityksestään asian karsi pois.

Vapaaehtoinen A2-kieli valitaan kunnasta riippuen 4. tai 5. luokalla alkavaksi. Sivistyslautakunta päätti syksyllä esittää valtuustolle A2-kielen opetuksen lopettamista 1.8.2021 alkaen. Asia on herättänyt paljon kannanottoja, keskusteluja ja ihmetystäkin kuntalaisissa.

Kielen käytöllä ja oppimisella on ratkaiseva merkitys kasvussa tulevaisuuden arvoihin sitoutuvaksi maailmankansalaiseksi. Kielen opiskelu kasvattaa pitkäjänteisyyttä, sinnikkyyttä ja työnteon arvoja, mikä kaikki on lapsen edun mukaista.

Peruskoulun uudistuvan arvioinnin myötä oppilaiden kielitaito nousee näkyvämmäksi kuin ennen ja kielivalinnoilla on paljon merkitystä tulevaisuuden ammatinvalintaan tähdättäessä. A2-kielen opintojen puuttuminen eriarvoistaisi nurmijärveläiset oppilaat korkeakoulujen valintakokeissa. Naapurikunnissa on laajat kieliohjelmat myös A2-kielessä. Mikäli Nurmijärvi luopuu A2- kielestä, menetämme yhden vetovoimatekijän.

Suomen kieltenopettajien liitto (SUKOL) ry:n mukaan monikielisyys on maailmassa yleisempää kuin yksikielisyys. Monikieliset lapset osaavat analysoida eri kieliä ja ovat kielitaitoisia. He ovat myös parempia valikoivaa tarkkaavaisuutta vaativissa tehtävissä. SUKOLin kannanotossa (NU 3.10.) todetaan myös, että päätöksellä lakkauttaa A2-kieli kunnassamme on kauaskantoiset vaikutukset lasten ja nuorten tulevaisuuteen.

A2-kielen lakkauttamisesta saatava säästö ei olisi oikeassa suhteessa sen aiheuttamiin haittoihin. Opetus- ja kulttuuriministeriön kansallisen kielivarannon visio vuoteen 2025 on lisätä uusien sukupolvien kielisivistystä ja varmistaa kielitaitoisten ihmisten riittävyys tulevaisuuden työelämätarpeisiin. A2- kielen poisto olisi vastoin opetus- ja kulttuuriministeriön kansallisen kielivarannon visiota ja sen tavoitteita.

Nurmijärvikin kansainvälistyy ja tarvitsemme monia kieliä taitavia työntekijöitä. Kilpailemme muiden kuntien kanssa veronmaksajista ja etsimme vetovoimatekijöitä. Sen sijaan, että lakkauttaisimme A2- kielen, meidän tulisi valtuutettuina miettiä A2- kielen ryhmien muodostamista yli koulurajojen ja lapsia yhdenvertaisesti kohdellen.

Luokanopettaja, kunnanvaltuutettu (kesk.)

Kirjoittaja on luokanopettaja, kunnanvaltuutettu (kesk.)