Mielipide: Säästölistan laihdutuskuuri

Hannu Laakso

Nurmijärven Uutiset (NU23.1.20) kertoi kuntamme säästölistan lyhentyneen merkittävästi. Tämä tapahtui tilanteessa, jossa osa kuntamme pitkän aikavälin investoinneista on vaakalaudalla, ja veroäyrin uusi korotus väijyy nurkan takana. Käsi sydämelle – liittyikö säästölistan merkittävä karsiminen päivämäärään 18. huhtikuuta?

Silloin on kuntavaalien äänestyspäivä.

Säästöpäätökset ovat poliitikon(kin) vaikeimpia päätöksiä, koska niistä tulee harvoin ruusuja; risuja sitäkin useammin. Päätösten lykkääminen tulevaisuuteen on päätös sekin. Nyt marraskuuhun kohdistuu entistä kovempi paine, mikä kaventaa sekä viranhaltijoiden että tulevien kunnallispoliitikkojen toimintaedellytyksiä.

Tiedän, että vertaukset yrityselämän päätöksentekoon eivät aiheuta hurraa-huutoja poliitikkojen piireissä, mutta siitä huolimatta: jos yritystalouden vakauttaminen törmää ehdotettujen säästöjen tyrmäykseen, säästöille ehdotetaan vaihtoehtoisia kohteita, jotta tavoitteisiin päästään.

Kuntamme talouden turvaaminen olisi nyt toimintansa loppusuoralla olevan kunnanhallituksen ja -valtuuston homma. Haurastuvaa kuntataloutta vakauttavat päätökset olisivat myös vahva näyttö päätöksentekokyvystä.

Niillä saisi ainakin minun ääneni.

Kommentoi