Mielipide: Jätehuollon perusmaksusta löytyy toivottavasti myös hyvää

Sami Virtanen

NU:ssa pyydettiin 17.1. kommentteja jätehuollon uudesta perusmaksusta, joka on tulossa käyttöön 2022.

Omakotitaloasuja ei välttämättä maksa jätehuollosta enempää kuin rivitaloasukas, vaikka perusmaksu onkin omakotitaloasujalle suurempi. Rivitaloasukas maksaa asuinkiinteistönsä huoneistolukumäärästä riippuen myös erilliskerättävistä jätejakeista kuten biojätteestä ja eri pakkausjätteistä (kartonki, muovi, lasi, metalli), joita velvoitteita omakotitaloasujalla ei ole.

Perusmaksun suurempaa osuutta omakotitalolle perustellaan muun muassa sillä, että esimerkiksi remontit ja muu huolto (puutarhajätteet) tehdään omakotitalossa usein omin voimin, jolloin omakotitaloasuja asioi useammin jätteenkäsittelyalueella kuin rivitaloasukas. Perusmaksun myötä omakotiasuja saa kuitenkin enemmän ilmaispalveluita jätteenkäsittelyalueella esimerkiksi juuri puutarha- ja puujätteelle.

Jätelautakunta on edellyttänyt Kolmekierrolta Kiertokapulalta palvelutason nostoa, joten ilman perusmaksua jätteenkuljetusmaksu olisi joka tapauksessa noussut.

Yleisönosastolla on myös pohdittu, miksi Hyvinkäällä jätehuollon kustannukset katetaan jäteastioiden tyhjennysmaksulla. Jätelautakunta Kolmenkierto on päättänyt, että kaikissa Kiertokapulan alueen kunnissa jätehuollon kustannukset tullaan vuodesta 2022 kattamaan perusmaksulla ja astiatyhjennysmaksuilla, eikä Hyvinkää ole tästä poikkeus. Perusmaksu astuu voimaan kaikissa kunnissa, jotta asukkaat ovat samassa asemassa koko Kiertokapulan toimialueella ja jätehuoltoa voidaan kehittää nykyaikaisemmaksi jokaisessa kunnassa.

Yleisönosastolla on myös kehotettu äänestäjiä valitsemaan kuntavaaliehdokkaansa sen perusteella, että kannattaako ehdokas jätehuollon perusmaksua. Tämän suhteen juna meni jo. Asiasta on alueellinen jätehuoltoviranomainen päättänyt – se, kenen toimivaltaan asia Nurmijärven kunnan osalta kuuluukin.

Jätehuollon perusmaksusta toivottavasti löytyy myös hyvää. Nurmijärven asukkaat ja Metsä-Tuomelakin tästä asiasta hyötyvät ilmaisten jätejakeiden ja mahdollisen jäteasematoiminnan kehittämisen kautta. Perusmaksua perusteltiin myös investoinneilla ja kehityshankkeilla, joten uskotaan, että itsepalvelutoiminnot sinnekin tulee.

Olin lautakunnassa varsin kriittinen, sillä perusmaksua perusteltiin investointisuunnitelmalla, jota ei vielä ole olemassa. Kyse on kuitenkin jo vuonna 2020 lautakunnan asettamasta laatu- ja palvelutason noususta. Nurmijärven valtuusto päätti 2018, että Nurmijärven kunta liittyy Kiertokapula Oy:n osakkaaksi, joten meidän edustaja ei ole ollut mukana valmistelemassa palvelutason nostoa tuona vuonna 2018. Jätelautakunta Kolmenkierto on kuntien yhteinen jätehuoltoviranomainen, joka toimii 13 kunnan yhteislautakuntana.

Olen esittänyt kunnan viestinnälle toiveen, että jäteasiaa olisi hyvä avata vielä enemmän kuntalaisille: mitä tällä saadaan ja mitä katetaan. Kiitoksena täytyy todeta, että kunta on ollut aktiivinen tiedottaja ja aiheesta löytyy varsin kattavasti tietoa kunnan nettisivuilta.

Nurmijärven suurempi haaste on ratkaista jätteenkuljetus. Asia on ollut valmistelussa yli vuoden, vaikka kunnalta määräaika umpeutui lokakuussa 2020. Kunnan täytyy saada kuntalaiset jätehuollon piiriin, ennen kuin valvova viranomainen puuttuu asiaan.

Kirjoittaja on Nurmijärven edustaja jätelautakunnassa, asemakaavoitus- ja rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja ja kunnanvaltuutettu (vihr.) . Kirjoituksen faktat tarkasti jätehuoltokoordinaattori Satu Ala-Könni.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.