Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Vastuuta palveluista käyttäjille?

Nurmijärvellä on pohdittu viime viikkoina potentiaalisia säästökohteita.

Ainakaan tässä vaiheessa kunnan päättäjillä ei ollut kuitenkaan järin suurta intoa karsia viranhaltijoiden NUUKA-toimenpidesuunnitelmassa esiin nostamia ehdotuksia (NU 30.-31.1.). Liekö sitten kuntavaalit painaneet jo vaakakupissa, kun isoja karsintoja ei haluttu tehdä.

Päätöksiä taloudesta on kuitenkin tehtävä viimeistään marraskuussa talousarviokokouksen yhteydessä. Ja koska säästötavoite ei ole poistunut mihinkään, täytyy toimintoja arvioida kriittisesti. Toki vaihtoehtona on myös tulopuolen lisääminen, mutta tuskin sellaista viisastenkiveä löytyy, että pelkästään tuloista riittävät rahavirrat löydettäisiin.

Mahdollisten säästökohteiden saamiseksi täytynee tutkia myös mitä muut kunnat ovat tehneet kulujensa karsimiseksi.

Esimerkiksi Kouvolan kaupunki säästi juuri ei lakisääteisistä palveluista niin, että kaupunki karsi liikuntapaikkaverkostaan 25 ulkojäätä ja avasi pian sen jälkeen yhdistyksille mahdollisuuden hakea kunnalta tukea liikuntapaikan hoitoon.

Kouvolassa enimmillään 2 000 euron avustus pitää sisällään esimerkiksi kaukalon jäädyttämisen, jään kunnossapitämisen sekä lumenpuhdistustyöt kaukalosta tai luistinalueelta ja kulkureiteiltä. Avustuksen hakemiseen ovat oikeutettuja rekisteröityneet yhdistykset, asukasyhdistykset ja kyläyhdistykset, joiden alueella ei ole tarpeisiin kohdistuvaa kaupungin suorittamaa tai tilaamaa liikuntapaikkojen kunnossapitoa kuten luistelukenttää tai hiihtolatuja.

Voitaisiinko meilläkin ottaa jossain määrin mallia tästä? Olisiko meilläkin osa toiminnoista ulkoistettavissa yhdistysten tai muiden tahojen hoidettavaksi?

Sinänsä Kouvolan malli on hyvä, sillä kun vastuuta siirretään käyttäjille, tulee myös selväksi se, mitä paikkoja todella käytetään ja tarvitaan.

Ei varmaan kukaan halua suosiolla mistään luopua, mutta jos kunnan rahat eivät riitä palveluun, niin silloin järjestäjäksi tarvitaan joku muu, jos palvelua halutaan.

Kirjoittaja on NU:n päätoimittaja.