Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Vaihtoehdot yksityistieasiassa olisi pitänyt arvioida laajemmin

Uusi yksityistielaki astui voimaan 1.1.2019 ja samalla se korvasi vanhan lain, joka oli vuodelta 1963. Yksityistielain uudistumisen johdosta kunnan yksityisteiden hoitosopimus- ja avustuskäytännön muutostarvetta ja -toimenpiteitä käsiteltiin vaiheittain kunnassa joulukuusta 2018 alkaen.

Lain uudistus aiheutti yksityistien varrella asuvien kuntalaisten keskuudessa huolta ja hämmennystä. Nimittäin voimaan tulleen yksityistielain mukaisen kunnan avustuksen saamisen ehtona on; yksityistielle perustettu tiekunta, tiekuntaa ja yksityistietä koskevat ajantasaiset tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä (Digiroad). Tosin, hoitosopimus aiemmassakin yksityistielaissa edellytti tiehoitokunnan olemassaoloa.

Toisin kuin julkisuudessa on annettu ymmärtää (aloitteet, some, lehtiartikkelit), on luottamushenkilöillä ollut mahdollisuus tutustua asiaa koskeviin materiaaleihin. Käytettävissä on ollut muun muassa viranhaltijoiden valmistelema hankesuunnitelma ja yksityistieasia- ja jatkovalmistelujen linjaaminen.

Materiaalia käsittelivät teknisen lautakunnan jäsenet kokouksessaan 25.4.2019 ja kunnanhallituksen jäsenet kokouksessaan 6.5.2019. Kunnanhallitus toi asian valtuuston käsittelyyn 22.4.2020 ja tausta-aineisto oli myös valtuutettujen käytettävissä. Valtuuston kokouksessa tehtiin palautusesitys, joka ei kuitenkaan saanut riittävää kannatusta.

Tämän hetken avustussääntö sisältää kunnossapitoluokat, joiden mukaan enimmäisavustusmäärä tiekilometriä kohden määräytyy. Taustamateriaaleissa ei mainita, onko luottamuselimissä käyty keskustelua Yksityistielain 84§ kohdasta ”…tai kunnossapidon ottamisesta kokonaan tai osaksi kunnan suoritettavaksi”, ennen kuin se tuotiin valtuuston käsittelyyn.

Vasemmiston valtuustoryhmän näkemys on, että vaikutusten arviointi eri vaihtoehdoista olisi tullut tehdä laajemmin, ottaen huomioon muun muassa yksityisteillä tapahtuneet muutokset kuormitusten suhteen.

Kirjoittajat ovat vasemmistoliiton valtuutettuja.