Mielipide: Nuorten kesätyöllistyminen – vai onko sitä?

Leena Mäntylä

Nurmijärven Uutisten mukaan (NU23.1.20) kunta on vähentämässä huomattavasti nuorten kesätyöllistämistä. Säästöä viime vuodesta saadaan noin 50 000 euroa, edelliseen vuoteen verrattuna vähennys on noin 50 prosenttia. Melkoinen prosentuaalinen säästö! Ymmärrän koko kuntaa koskevat säästötarpeet, mutta ovatko nuoret todellakin se oikea kohde?

Tämä kesätyöasia koskee 2003-2006 vuosina syntyneitä. Varsinkin -06 syntyneet ovat kovasti odottaneet tätä ensimmäistä mahdollisuuttaan osallistua työelämään kesätyösetelin turvin. Nyt tämäkin mahdollisuus kokee kolauksen.

Nuoria on muutenkin rokotettu koronan takia kovalla kädellä: harrastukset ovat tauolla, osa nuorista on joutunut olemaan etäkoulussa jo useampia kuukausia ja sama jatkuu vieläkin. Sosiaaliset suhteet ja mielenvakauskin ovat saattaneet saada säröä.

Kunnan omat kesätyöpaikat (25 aiemman noin 80 sijaan) arvotaan ja siinä vain ja ainoastaan arpaonni ratkaisee. Kesätyöseteliä käyttääkseen nuoren pitää ennen hakemuksen lähettämistä hankkia kesätyöpaikka, jo se vaatii viitseliäisyyttä, aktiivisuutta ja rohkeuttakin.

Moni työnantaja ottaa nuoren töihin juurikin tuon kesätyösetelin turvin. Varsinkin näin tiukalla taloushetkellä ei pienemmillä, eikä ehkä isommillakaan, yrittäjillä ole muuten mahdollisuutta osallistua nuorten työllistämiseen.

Aiempina vuosina seteleitä on ollut parisen sataa ja ymmärtääkseni kukaan ei ole jäänyt ilman, vaan nuorisotoimesta on päällikön päätöksellä pystytty lisäämään seteleitä niin, että kaikki aktiiviset nuoret, jotka ovat työpaikan hankkineet ja oikeana päivänä hakemuksen jättäneet, ovat kesätyönsetelin saaneet. Jos olen väärässä, niin nuorisotoimesta varmaankin voidaan oikaista virhe.

Nyt Nurmijärven kunnan sivujen mukaan nämä kesätyösetelit aiotaan jakaa 120:lle nopeimmalle. Aivan järjetön ja epäreilu päätös! Se, jolla on nopein netti ja vikkelimmät sormet, vie voiton. Eikö jo tonttikaupoista opittu jotain? Onko oikein, että aktiivinen nuori jääkin nuolemaan näppejään, kun sattuu olemaan se 121. hakija?

Mikä sitten olisi oikeudenmukainen jakoperuste? Mielestäni se, että jokainen nuori, joka on nähnyt vaivaa ja hankkinut kesätyöpaikan, myös saa kesätyösetelin. En usko, että meidän kunnan talous kaatuu näihin kesätyöseteleihin, kuitenkin vain osa nuorista aktivoituu asian suhteen.

Kesätyöt ja ensimmäiset kokemukset työelämästä ovat nuorille tärkeitä ja niillä on myös kauaskantoisemmat seuraukset. Jokainen työkokemus, jonka nuori saa työelämästä, on rikkaus ja hyvä pääoma hänen tulevaan elämään. Miksi siis heikennämme näiden arvokkaiden kokemusten saantimahdollisuutta omilta nuoriltamme, joiden tulevaisuutta meidän pitäisi tukea?

Kommentoi