Mielipide: Kuntaa ei kiinnosta asukkaidensa tarpeet

Matti Luokola29Kuntalaisaloitteen alullepanija

Yli 1000 kuntalaisen aloite tarttua Keusoten omavaltaiseen toimintaan ja palvelujen mielivaltaiseen heikkenemiseen ja poukkoiluun on nyt saanut tyypillisen vastauksen nykyisen Nurmijärven kunnanjohtajan kertomana ja valtuuston siunaamana. Se kertoo, että kunnassa ei ole pitkälle ulottuvaa näkemystä ja osaamista vaikuttaa omistajana sote-kehitykseen ja palveluihin pitkälle 2020-lukua, riippumatta siitä syntyykö valtakunnallinen sote-uudistus vai ei. Nyt sen taakse piiloudutaan. Kunnassa ei ole yhden yhtäkään virkavastuullista asiantuntijaa johtamassa ja toteuttamassa valvontaa, tuota omistajaohjausta.

Outi Mäkelän esitys keskittyy vain aloitteen otsikkoon ”Irti Keusotesta” ja jättää tyystin huomiotta aloitteessa esille tuodut tarpeelliset toimenpiteet ja analyysit, joilla hankitaan totuudenmukaiset riippumattoman osapuolen katselmoimat faktat perustaksi tehtäville kannanotoille ( NU 14.–15.11.20).

Katselmointiin perustuvat muutokset ja korjaukset ovat niitä todellisia toimenpiteitä, joiden avulla pystytään käytännössä vaikuttamaan konkreettisiin palveluihin välittömästi, tulee valtakunnallinen sote tai ei. Nyt vain aiotaan seurata ja reagoida nykymenon tapaan siihen mitä kaikkea Keusotessa tapahtuu?

Keusoten ongelmat ei ole suinkaan yksin Nurmijärven kunnan asia, vaan ne koskevat yhtälailla kaikkia kuutta kuntayhtymän omistajakuntaa. Tästä kokonaisuudesta kunnanjohtajan ja valtuuston päätöksissä ei mainita sanallakaan. Aloitteen tekijöitten kanssa ei myöskään ole käyty marraskuun jälkeen keskusteluja?

Outi Mäkelä toteaa lausunnossaan, kuten syksyllä jo ennen aloitettakin, että ”vuoropuhelua parannetaan ja asiakkaille varataan riittävät osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuudet”.

Tuollainen yhteistyö ja omistajaohjaus ei onnistu edes kunnan ja Keusoten välillä. Keusote irtisanoo sähköpostilla vuokrasopimuksia kunnan kanssa ennakkoon informoimatta. Näin tapahtui kesällä, kun Heikkarin päiväkeskuspalvelut ilmoitettiin lopettavaksi. Toukokuussa ilmoitettiin, että Keusote aikoo lopettaa viisi terveysasemaa alueeltaan, Nurmijärveltä Klaukkala ja Rajamäki. Tämä tuli kunnallekin yllätyksenä! Jo ennen kuntaa nurmijärveläisten ja muitten kuntien asukkaitten nostaman metelin seurauksena esitys vedettiin heti takaisin mitenkään perustelematta.

Tässä olisi edelleenkin tilaisuus vaikuttaa ajoissa tulevaisuuteen.

Keusote on toiminut nyt kaksi vuotta palvelujen toimittajana ja jälki ei todellakaan vakuuta. Tilanne palvelujen suhteen rapautuu koko ajan ja kustannukset kasvavat ilman, että perussyitä siihen kunnolla selvitettäisiin.

Valtuuston päätös osoittaa, että ei kyetä eikä edes haluta selvittää.

Keusoten kanssa on kaksi perusongelmaa. Ensimmäinen on kuntayhtymärakenne, jossa päätöksenteko Keusotessa on ulkoistettu kuuden kunnan lähes 50 hengen luottamushenkilöorganisaatiolle ilman kunnan omaa asiantuntija-virkamiesvastuuta. Alkuperäinen alueellinen organisaatiorakenne oli suunnitelmissa ollut toisenlainen, missä valta ja vastuu olisivat olleet kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Nyt kunnat toimivat vain maksumiehinä. Valvontavalta ja vastuut jää toteutumatta.

Toinen perussyy juontuu tästä rakenteesta sen seurauksena. Organisaatio luotiin yhdistämällä kaikki alueen sote-työntekijät yhteen entisine tehtävineen. Tämän seurauksena on päässyt syntymään ja kehittymään yhtymäjohdoltaan ja toimintatavoiltaan sellainen organisaatio, joka ei suinkaan ole saanut työntekijöiltään pelkkää kiitosta ja jossa vaihtuvuus on ollut suurta.

Yhteistyö, luottamus ja avoimuus myös kuntaomistajiin ja päättäjiin rakoilee ja varsin usein totuus faktoista ei ole suinkaan samanlainen kuin sen pitäisi olla.

Esimerkiksi Nurmijärveltä lähteneiden lääkäreiden tilanteesta ei saatu totuudenmukaista vastausta, kun Keusoten taannoisessa infotilaisuudessa niitä kyseltiin.

Tällaisessa tilanteessa kunta näyttää nyt olevan! Nurmijärveä ei kiinnosta tehdä minkäänlaista selvitystyötä, vaan se tyytyy seuraamaan sivusta yhdessä muitten kuntien kanssa, kun palvelut rapautuvat alueella edelleen. Riippumatta mitä valtakunnalliselle sote-ratkaisulle tapahtuu, tässä olisi edelleenkin tilaisuus vaikuttaa ajoissa sote-palvelujen tulevaisuuteen ja tarttua Keusoten omavaltaiseen toimintaan. Menneet kaksi vuotta on jätetty ”johtamatta”. Vastaus meille kuntalaisille on: Ei tehdä mitään selvityksiä. Nytkö sitten kuntalaisia on kuultu?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.