Kolumni: Tontteja kannattaisi vain vuokrata

Juha Peltonen

Nurmijärvellä on luovuttu kunnille tyypillisestä tavoitteesta pitää rakennusmaan hinta kohtuullisena. Viime kädessä tämä nostaa kaikkien asumiskustannuksia. Yleensä markkinahinnat asettuvat hieman kunnan hintojen yläpuolelle – edellyttäen, että kunnalla ylipäätään on tonttitarjontaa.

Nurmijärvellä pääsääntöisesti ei ole. Kunnan tontteja on tarjolla harvakseltaan, yleensä yhden taajaman yhdeltä alueelta kerrallaan. Välissä voi olla vuosien tauko, ennen kuin samasta taajamasta myydään tontteja seuraavan kerran. Seurauksena vähien yksityisten omistamien tonttien hinta nousee. Kun vielä kuntakin suorastaan ylpeilee myyvänsä tontteja ”käypään hintaan”, käypä tarkoittaa kunnan itsensä luoman tonttipulan takia kohonnutta markkinahintaa.

Hinnat siirtyvät vuokriin ja asuntolainoihin. Mitä suurempi osa kuntalaisten käytettävissä olevista tuloista kuluu asumiseen, sitä vähemmän jää muuhun kulutukseen, kuten kaupallisiin palveluihin.

Voisi luulla kalliiden hintojen hyödyttävän kiinteistöjen omistajia. Oman asunnon myynnistä seuraa kuitenkin tarve asua jossakin muualla. Uuden hinta on kallistunut todennäköisesti samassa suhteessa kuin myydynkin kohteen.

Elinvoimalautakunta päätti 9.2. tonttien luovutusperiaatteista. Vuosivuokraksi päätettiin kuusi prosenttia myyntihinnasta. Harva suostuu maksamaan kuuden prosentin reaalikorkoa, vaan lunastaa tontin itselleen heti rakennushankkeen valmistuttua. Se tarkoittaa kunnalle tulojen menetyksiä. Viidelläkin prosentilla kunta saisi tontista täyden hinnan 20 vuodessa, ja seuraavien 20 vuoden aikana toisen hinnan. Päättäjille tämä on liian korkeaa matematiikkaa, viranhaltijoista puhumattakaan.

Kunnanhallituksen asettaman työryhmän tuloksena rakentaminen haja-asutusalueille todennäköisesti helpottuu, jos emätilaperiaatteesta luovutaan. Se on hyvä, sillä rakennuspaikan sopivuuteen ei vaikuta, mihin emätilaan se on joskus aiemmin kuulunut.

Harva suostuu maksamaan kuuden prosentin reaalikorkoa.

Jotta yhdyskuntarakenne ei kohtuuttomasti hajaudu, tarvitaan vastapainoksi taajamista ”koko ajan monipuolisia tontteja kilpailukykyiseen hintaan”, niin kuin strategiassa lukee.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanvaltuutettu (sd.) ja kaavoituksen kehittämisen työryhmän jäsen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.