Mielipide: Parempia koronatoimia joukkoliikenteeseen

Ville Savolainen

Käyn lukiota Klaukkalassa ja kuljen koulumatkani päivittäin linja-autolla. Kun syksyllä maskisuosituksen antamisen jälkeen menin ensimmäisiä kertoja bussiin, totesin, että vain noin 10% pitää maskia. Ajattelin tilanteen ennen pitkää muuttuvan, kun ihmiset tottuvat maskin pitämiseen.

Näin ei kuitenkaan lähes puoli vuotta myöhemmin ole tapahtunut, vaan edelleen vain noin 10–20% matkustajista käyttää maskia. Olen erittäin hämmästynyt ihmisten välinpitämättömyydestä.

Aamuisin mennessäni Klaukkalaan Korsisaari käyttää vieläpä pienempiä autoja, joissa on vain noin 30 paikkaa. Kun auto tulee täyteen ja vain muutama käyttää maskia, on sanomattakin selvää, että yksikin viruksen kantaja altistaisi ahtaassa linja-autossa jokaisen.

Ymmärrän kyllä, jos joku ei voi esimerkiksi sairauden takia pitää maskia. En kuitenkaan pidä todennäköisenä, että lähes jokaisella linja-autoa käyttävällä on maskin käytön estävä sairaus.

Tilanteen vuoksi toivoisin Korsisaarelta parempia koronatoimia heidän linja-autoihinsa, kun ihmiset eivät selvästi aio itse tehdä asialle mitään. Mielessäni on kaksi ehdotusta, jotka ainakin parantaisivat tilannetta. 1) Korsisaari lopettaisi korona-aikana pienien autojensa käytön, jolloin turvaetäisyyksien pitäminen matkan aikana olisi mahdollista. 2) Korsisaari asettaisi autoihinsa maskipakon, jolloin maskittomat eivät pääsisi kyytiin. Tämä vaihtoehto olisi mielestäni vielä ensimmäistä tehokkaampi.

Näistä toimista, erityisesti pienistä autoista luopumisesta, saattaisi toki aiheutua kuluja Korsisaarelle. Uskon sen kuitenkin olevan parempi vaihtoehto kuin heidän autossaan tapahtuva monen kymmenen ihmisen joukkoaltistuminen koronavirukselle. On nimittäin vain ajan kysymys, että niin tapahtuu maskittomuuden ja turvaetäisyyksien puutteen vuoksi.

Helpoin ratkaisu olisi tietysti se, että ihmiset pitäisivät maskeja joukkoliikenteessä. Odotukseni eivät kuitenkaan ole korkealla, sillä maskien käyttö ei ole lisääntynyt lainkaan viimeisen puolen vuoden aikana. Yksi lukiolaisen mielipidekirjoitus siis tuskin muuttaa asiaa. Korsisaari voisi kuitenkin vaikuttaa asiaan ja siksi jäänkin odottamaan toiveikkaana jonkinlaisia muutoksia.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.