Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Kuntavaalit kesäkuussa

Kuntavaalit päätettiin lauantaina siirtää huhtikuulta kesäkuulle. Siirron takana olivat kaikki muut puolueet paitsi perussuomalaiset.

Samalla ehdokasasettelun aikaa jatkettiin 4. toukokuuta saakka. Lopulliset ehdokaslistat vahvistetaan 14. toukokuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa pitenee viikosta kahteen. Ajatuksena on välttää ruuhkia äänestyspaikoilla niin ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä, joka on siis sunnuntai 13. kesäkuuta.

Vielä maaliskuun alkupäivinä näytti siltä, että vaalit viedään koronapandemian kiihtymisestä huolimatta läpi alkuperäisissä aikatauluissa.

Terveysviranomaiset saivat kuitenkin lopulta riittävän suuren osan puolueista vakuuttumaan siitä, että huhtikuiset vaalit olisivat olleet iso riski sekä kansanterveydelle että äänestysaktiivisuudelle.

THL:n esittelemät jopa tuhansien päivittäisten tartuntojen ennusteet huhtikuulla jäävät toivottavasti toteutumatta, kun nyt voimaan tulleet rajoitukset vähentävät ihmisten välisiä kontakteja ainakin seuraaviksi kolmeksi viikoksi.

Vaalien siirtopäätös on nyt kuitenkin tehty, joten pulinat pois, vaikka esimerkiksi perussuomalaiset saavat tästä varmasti lisäpotkua omalle vaalistrategialleen, joka on perustunut muiden kanssa vahvasti eri mieltä olemiseen liki kaikissa mahdollisissa asioissa viime aikoina.

Toisaalta totta on varmasti sekin, että osa puolueista asettui vaalien siirron taakse huonon gallup-suosionsa tai vaikeasti sujuneen ehdokashankintansa takia.

Pari lisäkuukautta antaa niille nyt toivoa parantaa asemiaan.

Joka tapauksessa nyt on tehty ja nähty suomalaista poliittista historiaa. Vaalien siirtäminen on hyvin poikkeuksellinen toimenpide, vaikka näissä olosuhteissa sille on vähintään saman verran perusteita kuin alkuperäisestä aikataulusta kiinni pitämisellekin.

Toivoa sopii, että esimerkiksi pahasti takkuilleet koronarokotukset saadaan nyt hankitun lisäajan turvin hoidettua niin hyvin, että kesäkuussa voidaan käydä turvalliset kuntavaalit, joissa mahdollisimman moni suomalainen myös käyttää äänioikeuttaan.