Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikynä | Sekajätekuljetuksen kilpailutuksesta

Kiertokapulaan liittymisestä päätettiin valtuustossa 2018. Päätöksen keskeinen ehto oli, että kunta päättää jatkossakin kuljetusten kilpailutuksista niiltä osin, kuin on siirrytty tai ollaan siirtymässä kunnan järjestämään jätteenkuljetukseen (esim. seka, bio, liete). Tämä ehdoton vaatimus oli myös Kiertokapulan tiedossa, kun liittymisestä sovittiin.

Kunnanhallituksessa oli 16.9.2019 hyväksyttävänä kunnan ja Kiertokapula Oy:n välinen sopimus jätekuljetusten kilpailutuksesta.

Huomasin tuolloin, että sopimuksessa oli mitätöity tuo kunnan vaatimus päättää jatkossakin itse kilpailutuksista. Sopimus oli laadittu siten, että päätösvalta asiassa olisi luovutettu Kiertokapulalle ensimmäisen kilpailutuksen jälkeen.

Tämä oli vastoin valtuuston tekemää päätöstä ja ehtoa, joka oli meille päättäjille ehdoton edellytys Kiertokapulaan liittymiselle. Sopimus oli mielestäni puutteellinen myös raportoinnin osalta.

Raportointi on tärkeää tietoa, kun kunta jatkossa päättää kilpailutuksista. Teinkin kunnanhallituksessa ehdotuksen asian palauttamiseksi uudelleen valmisteltavaksi.

Jotta syy palautukselle olisi yksiselitteinen ja uudelleenvalmistelu nopeaa, kirjattiin päätökseen, että uudelleenvalmistelussa kiinnitetään huomiota kunnan oikeuteen päättää jokaisesta kilpailutuksesta, raportointiin (palvelusta tehdyt reklamaatiot & asiakastyytyväisyyspalaute) sekä nykytilan ja vaihtoehtoisen mallin esittelyyn (malli, resurssit, hinnoittelu & kustannukset).

Esitys asian palauttamisesta on kirjattu yhteisesti allekirjoittaneen ja Tarja Salosen nimiin. Äänestyksen 2–9 jälkeen kunnanhallitus palautti asian edellä mainitulla saatteella uudelleen valmisteltavaksi.

Voisi kuvitella, että selkeät perustelut olisivat siivittäneet sopimuksen uudelleen käsittelyyn ennätysnopeassa aikataulussa.

Väärin kuviteltu. Tällä hetkellä asia on ollut käsittelyssä 1,5 vuotta.

Ei ole hyvä, että luottamushenkilöt pyrkivät vaikuttamaan asioiden valmisteluun olemalla suoraan yhteydessä viranhaltijoihin. Tästä toimintatavasta meillä on huonoja esimerkkejä.

Asioiden etenemisen varmistamisen näen jopa luottamushenkilöiden velvollisuudeksi. Tämän asian valmistelun hitaudesta olen ollut huolestunut ja hämmentynyt – ja etenemisen perään säännöllisesti kysynyt.

Pelkät tiedustelut eivät tuottaneet mitään tulosta. Kerta toisensa jälkeen vain uusia arvioita siitä, milloin asia palaa kunnanhallitukseen. Otinkin asian 8.3. kunnanhallituksessa jälleen kerran esille.

Tällä kertaa asia jopa kirjattiin pöytäkirjan keskusteluasioihin. On käsittämätöntä, että kunnanvaltuuston ja kunnanhallituksen yksiselitteisiä päätöksiä ei panna täytäntöön.

Jokainen voi miettiä, kuinka paljon aikaa olisi vaatinut parin selkeän sopimuslausekkeen lisääminen sopimukseen. Kyse lienee päivistä – korkeintaan muutamasta viikosta.

Ikävintä on, jos saamattomuudesta aiheutuu hankaluuksia kuntalaisille tai yrittäjille. Nurmijärven Uutisten ja paikallisen kuljetusyrityksen huoli asian käsittelyn viivästymisestä on erinomaisen ajankohtainen. Itse asiassa se on ollut sitä jo puolitoista vuotta.

Viimeisimmän tiedon mukaan sopimusehdotus palautuu kunnanhallitukseen tänä keväänä – hieman ennen palautuksen 2-vuotispäivää.

Arto Hägg, kunnanvaltuutettu (kok.), kunnanhallituksen jäsen