Ilmastonmuutos on aikamme suurin ympäristöhaaste. Ilmaston lämpeneminen voi vaarantaa ihmisen olemassaolon edellytykset ja toimeentulon.
Esimerkiksi niin, että maanviljelys muuttuu mahdottomaksi, ilmastopakolaisuus lisääntyy, yhteiskuntien vakaus ja turvallisuus järkkyy, Nurmijärvelläkin lumiset talvet häviävät jne.
Kunnat ovat avainasemassa ilmastonmuutoksen hillinnässä. Kunnissa tehdään ilmaston kannalta merkittäviä päätöksiä liittyen muun muassa maankäyttöön, asumiseen, liikenteeseen ja energiaan.
SITRA:n vuonna 2019 tekemässä selvityksessä Nurmijärvi oli vähäpäästöisin Suomen 50 suurimman kunnan joukossa. Fiksuina ilmastotekoinamme tuotiin esiin muun muassa biolämpö, tuulisähkön ja maa- ja järvilämmön lisääminen sekä tiivis yhdyskuntarakentaminen.
Nurmijärven kunnianhimo suhteessa toimenpiteisiin arvioitiin selvityksessä keskinkertaiseksi. Meillä on siis varaa parantaa.
Suomi on valtiona asettanut tavoitteen olla hiilineutraali vuonna 2035. Nurmijärven tulisi olla vähintään yhtä kunnianhimoinen ja asettaa hiilineutraalisuustavoite.
Kunnassamme pohditaan parhaillaan liittymistä Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen, jossa tavoitteena olisi 80 % päästövähennys 2030 mennessä vuoden 2007 tasosta. Päätös tästä pitäisi saada pikimmiten.
Ilmastonmuutoksen hillintätoimia voitaisiin kunnassamme vahvistaa erityisesti rakennusten lämmityksessä ja liikenteessä. Esimerkkeinä kaukolämmön laajentamismahdollisuudet ja ohjaus uusien rakennusten lämmitysmuodon valinnassa sekä energiatehokkuustoimet ja lämmitystapamuutokset peruskorjauksissa.
Kunnan sisäistä joukkoliikennettä, yhteyksiä pääkaupunkiseudulle ja toimivia matkaketjuja on edelleen kehitettävä.
Tärkeää on sovittaa yhteen päästöjen vähentäminen ja sujuva liikkuminen. Kuten kokoomuksen kuntavaaliohjelmassa 2021 todetaan, järkevää ei ole liikkumisen tai autoilun, vaan päästöjen vähentäminen.
Kari Kankaanpää, kok., edunvalvontapäällikkö, DI, Klaukkala