Korona on iskenyt kipeästi tapahtuma-alaan. Urheilu- ja kulttuuritoimijat ovat joutuneet syvään ahdinkoon, kun tulot ovat hävinneet.
Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti lokakuussa työryhmän laatimaan terveysturvallisia malleja alalle. Lisäksi työryhmä on miettinyt niin sanottua paluusuunnitelmaa, jonka avulla tapahtumia alettaisiin avata yleisölle.
Työryhmä esitteli aikaansaannoksensa maanantaina. Se kertoi kolmiportaisesta mallista, jolla edettäisiin pandemian hellittäessä.
Tämän hetken pandemiatilanne on kovin vaikea, eikä tapahtumien avaaminen ole vielä näköpiirissä. Jotta kesätapahtumista voi haaveilla, on taudin leviämistä pyrittävä estämään kaikin keinoin.
Hallituksen suunnittelupöydällä olevat sulkutoimien jatkot ja liikkumisrajoitukset voivat olla välttämättömiä. Koronatartuntojen määrät ovat viime viikkoina kasvaneet huolestuttavasti.
Rokotustahti Suomessa on kiihtynyt mukavasti, ja tuoreiden ennusteiden mukaan jokainen yli 16-vuotias suomalainen on saanut ainakin ensimmäisen rokotteen heinäkuun alkuun mennessä. Se antaa toivoa myös kesätapahtumien järjestäjille.
Kesätapahtumien täydellinen peruuntuminen toisena vuonna peräkkäin olisi kohtalokasta. Monilla tapahtumilla on suuria vaikutuksia paikallisesti niin raha- kuin mainemielessäkin.
Jos tapahtuma on tauolla kaksi vuotta peräkkäin, on sen käynnistäminen uudelleen vaikeaa.
Pandemia on opettanut kärsivällisyyttä. Tapahtumatoimijat ovat olleet kiitettävän pitkämielisiä, eikä ala ole kailottanut isoon ääneen vaikeuksistaan. Siksi tapahtuma-alan ammattilaisille soisi jo toivoa paremmasta huomisesta.
Moni paikallinen kulttuuri- tai urheilutoimija pohtii nyt kuumeisesti, kuinka suurella riskillä tulevaan kesään uskaltaa lähteä satsaamaan.
Olisi oikein ja kohtuullista, että kesäteatterin tai urheilukentän katsomoon voisi menneiden kesien tapaan tulla taas turvallisin mielin ja varmistaa sitä kautta toiminnan jatkuvuus kotikulmillakin.