Pysäköintipaikkojen kaavoitus kuriin

Tom Weckström

Nurmijärven alueella on viimeisten 12 kuukauden aikana uutisoitu useista ongelmista taajama-alueiden pysäköintiin liittyen. Monesti ratkaisuksi esitetään kunnallista pysäköinninvalvontaa.

Tätä ideaa on kunnan suunnalta kommentoitukin. Ja vaikeaahan kaikenlaisen valvonnan järjestäminen on. Siksi ehdotankin alla toisenlaista ratkaisua.

Minua ihmetyttää se, ettei analyyseissä mennä kunnan puolelta asiassa yhtään syvemmälle, joten yritän nyt itse ja odotan kunnan kommentteja julkisesti vaikkapa mielipidekirjoituksen tai lehtijutun kautta.

Klaukkalassa pysäköintipaikkojen mitoituksesta asemakaavassa on aiheutunut mittavia ongelmia Ropakossa, Ali-Tilkan alueella ja Alitilantiellä.

Kirkonkylän Krannilan pysäköintiongelmista uutisoitiin hiljattain (NU 24.2.) ja hieman aiemmin oli otsikoissa Vanha-Klaukan tuleva asuinalue (NU 8.2.).

Jälkimmäisen artikkelin lukijakommentti netissä oli ytimekäs: ”On hullua suunnitella asuinalueita ilman autopaikkoja kuntaan, jossa ei ole toimivaa joukkoliikennettä.”

Näetkö sinä edellä mainituissa ongelma-alueissa jonkin yhteisen tekijän? Aivan, kaikkiin ongelma-alueisiin liittyy uutta rakentamista.

Entäpä, jos koitettaisiin ratkaista ongelmat jo ennen kuin ne syntyvät? Siis kaavan suunnitteluvaiheessa.

Ja entäpä, jos myönnettäisiin, että tietyt mitoitukset ovat aiheuttaneet ongelmia ja korjattaisiin kaikki asemakaavat, joissa vielä on näitä ongelmia aiheuttavia mitoituksia?

Kunnan kaavoitustoiminnan on tarkoitus varmistaa nykyisille ja tuleville asukkaille viihtyisät asuinolot ja turvalliset tiet ja pysäköintipaikat.

Kunnan edustajat eivät voi mennä näissä asioissa rakennuttajien selän taakse ja toivoa, että rakennuttajat rakentavat tietynkokoisia asuntoja (NU 8.2.).

Annetaan rakennuttajien rakentaa sen kokoisia asuntoja, jotka todennäköisimmin käyvät kaupaksi, ja pidetään kaavoituksen keinoin huolta siitä, että Nurmijärvi pysyy viihtyisänä ja turvallisena jatkossakin riippumatta rakennettujen asuntojen koosta. Myös vieraspaikoitus on otettava suunnitteluvaiheessa huomioon.

Aloitin oman taisteluni pysäköintiongelmien ennaltaehkäisemiseksi kotimme läheltä ja julkaisin kuntalaisaloitteen Alitilantien pohjoisosan vielä rakentamattomien korttelien pysäköintimitoituksen päivittämiseksi.

NU:lle kiitokset aloitteen maininnasta lehdessänne 27.2.. Tässä vielä linkki aloitteeseen: https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/18741

Käy sinäkin antamassa tukesi aloitteelle! Lupaan, että jos aloite saa vaaditut 800 tukijaa, teen uuden aloitteen, jossa vaaditaan pysäköintimitoituksen päivittämistä kaikkien vielä rakentamattomien tonttien osalta asemakaava-alueilla.

Toivon, että kunta päättää tarttua toimeen jo ilman aloitettakin. Se olisi nykyisiä ja tulevia kuntalaisia kunnioittavaa vastuullista yhteisten asioiden hoitamista.

Kommentoi