Mielipide: Kuka ottaa vastuun vai ottaako kukaan?

Kari Kaartama

Liittyen Tarja Nikkarikosken kirjoitukseen (NU 13.3.) olen hyvin pitkälle samaa mieltä hänen kanssaan.

Mielestäni ongelma on tällä hetkellä kunnan johtamisessa. Näyttää ilmiselvästi siltä, että kunnanjohtaja ei johda kunnan toimeenpanevaa organisaatiota, ei ota vastuuta päätöksistä eikä aseta kyseenalaiseksi toimihenkilöiden päätöksiä vaan todellakin seuraa ja odottaa, mitä alaiset puuhastelevat.

Tai mitä tuleman pitää ulkopuolisten taholta ilman, että siihen edes yritetään vaikuttaa.

Kunnan johtaminen ei ole projektijohtamista vaan nykyään kunta on niin laaja kokonaisuus, että enemmänkin on kyse konsernijohtamisesta. Ja se ei ilmeisesti Nurmijärvellä toimi.

Sama ongelma näyttää olevan Keusoten johtamisessa. Kun Nurmijärvi on ollut mukana valitsemassa Keusoten johtajaa, niin millähän perusteilla johtajaksi on valittu henkilö, jolla ilmeisesti ei ole kokemusta suuren organisaation johtamisesta ja kehittämisestä ja joka tultuaan valituksi ensimmäiseksi pyytää päästä johtamistaidon kurssille?

Ja miten Pirjo Laitinen-Parkkonen pitää edelleen Terveystalossa vastaanottoa? Senkin ajan voisi käyttää Keusoten kehittämiseen.

Tai jos aikaa on hoitaa lääkärintehtäviä, niin jalkautuisi hoitamaan niitä esimerkiksi Hyvinkään sairaalassa, jolloin siinä samassa voisi seurata, miten arki sujuu lattiatasolla Keusotessa.

Vanha totuushan on, että hyvä asiantuntija tai projektin vetäjä ei välttämättä ole oikea henkilö johtamaan isoa organisaatiota.

Ennen Keusotea Nurmijärvellä terveydenhuolto toimi kohtuullisen hyvin.

Asiakkaana oman kokemukseni mukaan suoritusporras edelleen yrittää kyllä tehdä parhaansa ja useimmiten siinä onnistuukin, mutta työmotivaatio on kuitenkin koetuksella, kun muutoksia tulee siinä tahdissa, ettei niitä kyetä kohtuudella sisäistämään.

Löytyisikö edes joku, joka uskaltaisi sanoa, kuinka paljon halvemmaksi terveydenhuolto Nurmijärvellä on tullut Keusoten myötä?

Kehitetty on, mutta miten toimintaa on saatu paremmaksi aikaisempaan verrattuna asiakkaiden, siis kuntalaisten, hyväksi?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.